//

В УПЦ КП запевнили, що свідчать правду, а не займаються блефом та застерегли УПЦ і владу від навіяних з Москви кроків

«Представникам УПЦ (МП) слід ретельніше вивчати інформацію, перш ніж її коментувати», – таку думку в коментарі для «Церква.info» висловив речник Київської Патріархії єпископ Євстратій (Зоря) з приводу публікації сайту «Православіє в Україні» під назвою «Держава і релігійні конфесії: про діалог, PR і анти-PR Церкви, свободу віросповідання» і твердження Секретаря Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоєрея Миколай Данилевича про те, що в УПЦ КП займаються «інформаційним блефом».

 

За словами владики Євстратія, в тексті публікації свідомо чи несвідомо відбувається маніпуляція фактами. Так, за словами речника УПЦ КП, ЗМІ розповсюдили інформацію з посиланням на Патріарха Філарета про плани влади ліквідувати до червня УПЦ КП.

 

«Але я з усією відповідальністю заявляю – такого Патріарх ніколи і ніде не стверджував. І ще раз повторюю – ні наш Предстоятель, ні я, як голова Інформаційного управління і речник Київської Патріархії, ні інші представники нашої Церкви ніколи і ніде не стверджували, що «до червня влада хоче знищити чи ліквідувати УПЦ КП», – акцентує владика Євстратій.

 

Речник УПЦ КП пояснює, що Патріарх Філарет дав інтерв’ю одній газеті з приводу своєї заяви для ЗМІ від 30 грудня минулого року, в якій було сказано про московський план з розвалу та знищення Київського Патріархату. Його запитали про очікувані терміни реалізації цього плану, на що він відповів: «До візиту Московського Патріарха Кирила влітку є намір набрати якнайбільше перебіжчиків, щоб підтвердити його тезу про масове бажання «розкольників повернутися в канонічну Церкву». Патріархові Кирилу потрібна статистика, великі цифри. А кінцевий результат один – автори сподіваються на руйнування і знищення Київського Патріархату, зведення його до рівня маргінальної, невпливової структури. Проте в них нічого не вийде, бо вони не враховують реальну ситуацію в Україні».

 

За словами владики Євстратія, готуючи це інтерв’ю до публікації, журналісти самі дали йому заголовок. Ці слова, безперечно, кидаються в очі, з журналістської точки зору звучать сенсаційно, хоча в тексті інтерв’ю їх немає. Насправді ж Патріарх не казав, що «до червня влада хоче знищити УПЦ КП».

 

Щоб все стало зрозумілим, владика Євтсратій пояснює, що бажання ліквідувати УПЦ КП виникло не у влади, а є нав’язане їй з Москви. «Через можливості впливу на українську владу для реалізації свого бажання московські діячі, під виглядом шляху «подолання розколу», запропонували певний план… Отже, бажання виникло не у влади – але влада спочатку погодилася брати участь у його реалізації, думаючи, що цим допомагає «подолати розкол». Бажання виникло і не в УПЦ (МП) – але ця Церква, як частина Московського Патріархату, не може прямо сперечатися з Патріархом Кирилом. Тому мета і сутність заяв Київського Патріархату – не у звинуваченні влади чи УПЦ (МП), а у тому, щоби застерегти їх від навіяних з Москви кроків, які обернуться великим суспільним протистоянням», – наголошує владика Євстратій.

 

На його переконання, справжня мета московських планів не має жодного відношення до подолання церковного розділення в Україні: «Мета – розбурхати українське суспільство, зробити українську владу слабкою, закрити їй двері на Заході. Зрештою – або зробити Україну своєю маріонеткою, або розвалити її».

 

Владика Євстратій навів факти, які свідчать про те, що представники влади погодилися взяти участь у діях проти Київського Патріархату. «Протягом останніх понад півроку проводилися співбесіди з багатьма нашими священиками, де робили пропозиції переходити в Московський Патріархат. Ці співбесіди проводили і священики УПЦ (МП), і особисто представники влади. А з того, що такі речі відбувалися практично всюди в Україні, про що ми знаємо від священиків, можна зробити висновок, що ці дії є деталями загального плану», – наголошує владика, пояснюючи, що в юридичному плані «перехід» парафій неможливий без участі влади – бо реєстрацію зміненого статуту проводить облдержадміністрація. А тепер скажіть, на чиєму боці влада, якщо у випадку «переходу» парафії з УПЦ КП в УПЦ (МП) реєстрацію проводять за пару днів, без особливої перевірки поданих документів, які потім виявляються взагалі сфальсифікованими, а коли парафія йде з УПЦ (МП)до нас – на її прохання відповідають, що будуть розглядати це питання три місяці, а в цей час суд виносить рішення про опечатування храму? На чиєму боці влада, коли достовірно виявлений факт, що «протокол зборів», на підставі якого наш храм у Макарові зараз знаходиться під контролем УПЦ (МП), – фальшивка, а міліція і прокуратура роблять вигляд, що ніякого порушення закону не було? Чи хтось думає, що ми живемо у окремих світах і не знаємо про те, хто від МП і з якими представниками держави домовляється з цього питання?», – запитує владика Євстратій.

 

На запитання про те, чи насправді УПЦ КП веде «гру на випередження» і тим самим «інсценізує гоніння, владика Євстратій відповів, що ще у грудні розпочалися відкриті атаки на парафії УПЦ КП: «Доки можна було терпіти – ми терпіли і мовчали. Але у грудні цю межу було перейдено. Тому ми й почали робити заяви. Бо ми бачимо, що закон не може нас захистити, влада у своїх діях – на боці Московського Патріархату, і єдиний вихід – звертатися до суспільства. А також ми мали попередити наших парафіян – бо завтра оборудки, які робляться у Кам’янці, Макарові, Ясногородці, Ріжках, Росоші, можуть розпочати будь-де. Так, певною мірою ми діємо на випередження. Бо ми не хочемо, щоби Україна повернулася у початок 1990-х, коли питання належності парафії вирішувалося за допомогою сили і навіть кровопролиття. Ми не хочемо, щоби влада полишила спроби боротися проти Київського Патріархату лише після чогось, подібного до «кривавого вівторка». Ми не хочемо, щоби українськими руками вороги нашої державності руйнували Україну. І тому ми попереджаємо. Бо краще гасити пожежу, яка лише розгорається, ніж коли вже все охоплене полум’ям».

 

Владика Євстратій піддав критиці твердження Секретаря Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоєрей Миколай Данилевич про те, що УПЦ (МП) до цього не причетна.

 

«Говорити, що ця Церква непричетна – м’яко кажучи, непереконливо. Всі державні керівники є парафіянами Московського Патріархату. Президент В. Янукович публічно назвав митрополита Володимира (Сабодана) своїм духівником. Тож ця Церква на своїх парафіян має особливий вплив. Але я щось не чув про жодну офіційну заяву, якою би УПЦ (МП) звернула увагу влади на необхідність рівного ставлення до всіх конфесій… Якщо УПЦ (МП) справді проти дискримінації конфесій – нехай напише листа до Президента. Або хоча би приватно у бесіді переконає його змінити напрямок релігійної політики. Як кажуть – нехай доведуть не словами, а ділами», – говорить владика Євстратій.

 

Речник УПЦ КП твердо переконаний, що «лампа» від УПЦ (МП) знаходиться в Москві: «Я щиро бажаю цій Церкві якнайшвидше звільнитися – щоби не бути вимушеною, навіть всупереч власним переконанням, виконувати бажання тих, хто потре лампу в Даниловому монастирі або Чистому провулку…».

 

Джерело: РІСУ