//

В УКУ відбудеться лекція Свободи пам’яті Олександра Кривенка

13 травня о 16:30 в Українському католицькому університеті відбудеться лекція Свободи пам’яті Олександра Кривенка та вручення премії «За поступ у журналістиці».

 

 

Цьогорічний лектором буде Всеволод Речицький, конституційний експерт Харківської правозахисної групи. Лекція Свободи цього року пройде у рамках ХІV Всеукраїнської науково-практичної конференції для студентів та молодих науковців «Релігія і влада в Україні: культурна традиція, сучасний досвід та перспективи».

 

На конференції планують обговорити питання київського християнства з перспективи богослов’я ХХІ століття, чи можлива в Україні «державна» Церква. Також говоритимуть про ідею єдиної Київської церкви, якими є сучасні взаємостосунки між релігіями, конфесіями та юрисдикціями, як співвідноситься віра й культура в сучасному світі.

 

На конференції будуть діяти такі секції: богословсько-канонічна, історична, суспільно-політична, медійна. Місце проведення – конференц-зал УКУ (Свенціцького, 17). Організовує Інститут релігії та суспільства УКУ.

 

Довідка.

Сашко Кривенко (13.05.1963-4.03.2003) – культова особистість і небайдужий громадянин,  «муж вільний і доброї слави»,   редактор і есеїст, засновник «Поступу» (двічі) і «ПіКу»,   ТСН і Громадського радіо, etc. і etc. У пам’ять про Сашка його друзі щороку на його уродини організовують лекцію Свободи  та присуджують премію його імені українському журналістові - носієві вартостей, що їх плекав Олександр Кривенко.

 

Першу лекцію Свободи прочитав Адам Міхнік (2004). 2005-го року лекція пройшла у форматі прем’єри документального фільму. Наступними лекторами Свободи були Боґуміла Бердиховська (2006), Савік Шустер (2007), о. д-р Борис Ґудзяк (2008), Юрій Андрухович (2009), Антон Олійник (2010). За попередні роки лауреатами премії «За поступ у журналістиці» були Сергій Рахманін, Володимир Ар’єв, Наталія Дмитрук, Сергій Лещенко, Вахтанг  Кіпіані,  Марцін  Войцеховський,  Олена  Притула  та  Мустафа Найєм.

 

 

Прес-служба УКУ


Інститут релігії та суспільства
Комісія УГКЦ «Справедливість і Мир»
Щиро запрошують Вас на
ХІV Всеукраїнську наукову конференцію
«РЕЛІГІЯ І ВЛАДА В УКРАЇНІ: КУЛЬТУРНА ТРАДИЦІЯ, СУЧАСНИЙ ДОСВІД ТА ПЕРСПЕКТИВИ».

Питання, які виносяться на обговорення:
1. Чи є Українська держава нейтральною щодо різних релігій, конфесій та юрисдикцій?
2. Чи можлива в Україні «державна» Церква?
3. Якими є сучасні взаємостосунки між релігіями, конфесіями та юрисдикціями?
4. Як співвідноситься віра й культура в сучасному світі?
5. Ідея єдиної Київської Церкви: pro et contra?
6. Проблеми київського християнства у світлі новітніх концепцій примирення та діалогу.
7. Проблеми київського християнства з перспективи богослов’я ХХІ століття.

13 травня (п’ятниця)

9:00 – 10:30  прибуття і реєстрація учасників
10:30 –  відкриття конференції (привітальне слово директора Інституту релігії та суспільства)

10:45 – 12:30  І пленарне засідання (Конференц-зал)

10:45 – 11:10 Олександр Заєць, Державно-церковні відносини в Україні: політичні, конфесійні, законодавчі, економічні аспекти (голова Правління громадської організації «Інститут релігійної свободи»)

11:10 – 11:35 о. д-р. Андрій Михалейко, Любомир Гузар про єдність Церков в Україні (директор Інституту історії Церкви, УКУ)

11:35 – 12:00 Юрій Чорноморець, Українська християнська ідентичність: стан, загрози, перспективи (кандидат філософських наук, релігієзнавець, богослов)

12:00 – 12:30 Михайло Черенков, Євангельські протестанти і державна церква: ідейні та соціальні (о)позиції (доктор філософських наук, спеціаліст із соціального богослов’я протестантських церков)
13:00 – 14:00  Обід

14:30 – 16:30 Круглий стіл «Ідея єдиної Київської Церкви: pro at contra» (Семінарська кімната ім. І. Шипули)

16:30 – 18:00 Лекція Свободи пам’яті Олександра Кривенка, вручення премії «За поступ у журналістиці» (Конференц-зал)