//

В УКУ сподіваються, що інвестиційні проекти, які працюють на імідж міста та України, будуть підтримані львівською громадою

Депутати Львівської міськради могли б зробити велику послугу українській системі освіти, якщо б виступили з ініціативою щодо змін до законодавства про вищу освіту і опрацювали їх юридично. Чинне законодавство розглядає будь-який недержавний ВНЗ як прибуткову організацію. Тут Міністерство не керується раціями підвищення якості освіти, а намагається нав’язати українській освіті ще більш централізаторську модель управління.

 

Про це йдеться в Інформаційній довідці про статус та діяльність Українського католицького університету, оприлюдненій 21 лютого.

 

Львівська міська рада (ЛМР) 27 січня і 17 лютого 2011 року двічі відмовила у розгляді питання звільнення Українського католицького університету (УКУ) від орендної плати за земельну ділянку на вул. Стрийській, де УКУ здійснює будівництво нового університетського містечка. Ця інформація також є у розпорядженні Департаменту економічної політики ЛМР. З самими університетом голова Львівської облради Олег Панькевич та голова Львівської облдержадміністрації Михайло Цимбалюк ознайомилися під час їхніх відвідин УКУ.

 

УКУ – це духовний, а не комерційний навчальний заклад. Він створений 2002 року на базі Львівської богословської академії Синодом єпископів УГКЦ. Як релігійний неприбутковий навчальний заклад, Університет утримується за рахунок благодійних пожертв вірних УГКЦ та благодійних міжнародних фондів та організацій.

 

Університет, як релігійна організація, орендує земельну ділянку на вул. Стрийській і здійснює будівництво нового університетського містечка. Протягом останніх років Університет отримував звільнення від сплати оренди за земельну ділянку на вул. Стрийській, і всі юридичні моменти були детально вивчені.

 

Через реалії українського законодавства про освіту, яке забороняє Церквам і релігійним організаціям ставати засновниками вищих навчальних закладів, а студентам духовних навчальних закладів претендувати на отримання дипломів державного зразка, єдиною юридичною формою, яка б давала можливість студентам Українського католицького університету отримувати дипломи державного зразка, є приватний вищий навчальний заклад. Тут Університет зіштовхнувся з іншою проблемою українського законодавства про вищу освіту, а саме: з трактуванням будь-якого недержавного ВНЗ як прибуткової структури, що принципово не відрізняється за статусом та умовами господарської діяльності від супермаркету чи бензоколонки.

 

Наш навчальний заклад має гуманітарний профіль, тобто надає освітні послуги не з комерційних спеціальностей, ми свідомо взяли на себе місію повернути Україні занедбані академічні ділянки, які найбільше постраждали від ідеологічного пресингу радянської влади – богослов’я, церковну історію, християнську філософію, екуменічні науки, іконографію та сакральне мистецтво, візантиністку, медієвістику, класичні мови, соціальну педагогіку та інше. А така діяльність апріорі є дотаційною.

 

Вартість навчання є помірною: студенти вносять оплату за навчання розміром в середньому 5 тис. грн на рік (у 2010–11 навчальному році), яка сумарно становить менше 10% бюджету Університету. Якщо порівняти оплату за навчання в УКУ з розміром оплати в інших ВНЗ, стане зрозуміло, що Університет намагається встановлювати помірні ціни, щоб уможливити доступ до навчання для молодих людей із менш забезпечених родин. Це – послідовна політика Університету.

 

У 2008 році УКУ розпочав реалізацію амбітного будівельного проекту – будівництва нового університетського містечка на вул. Стрийській, саме цей проект реалізує стратегічні плани Університету – запропонувати Львову та Україні унікальну світову модель католицького університету, в якій поєднується професійний вишкіл з формуванням характеру та громадянської відповідальності молодої людини на основі християнських традиції та цінностей.

 

Для зведення університетського містечка, перша фаза будівництва якого охопить 15 тис. м2 і триватиме до 2015 року, вже цього року УКУ планує залучити декілька десятків мільйонів грн. Це буде інвестиція в наше місто, в його громаду, у львівські фірми, через зарплату – й у львівські сім’ї, а через податки – у державу. Отож, навіть якщо керуватися суто комерційною логікою, Університет, прохаючи пільг, не вимагає чогось екстраординарного чи егоїстичного – адже чимало віддає містові!

 

Ми будуємо модель відкритого до суспільних потреб, соціально відповідального університету. Ціла низка громадських і релігійних організацій безкоштовно використовує приміщення в УКУ для проведення своїх зустрічей та діяльності. Університет власними силами здійснював і продовжує здійснювати кілька важливих соціальних проектів та благодійних акцій.

 

Бібліотекою УКУ активно користуються інші читачі поза Університетом, серед яких є студенти Львівського національного університету імені Івана Франка, Львівської академії мистецтв, Національного університету «Львівська Політехніка», Української академії друкарства, Національного університету «Острозька Академія», Національного університету «Києво-Могилянська академія» та ін.

 

УКУ є єдиним українським католицьким університетом у світі і єдиним католицьким університетом на теренах колишнього Радянського Союзу. Будучи недержавним вищим навчальним закладом, що спеціалізується у сфері гуманітарної освіти, Український католицький університет формує модель фінансово незалежного університету, що є унікальним для посткомуністичної України, в якій свого часу було зруйновано культуру доброчинства.

 

УКУ ніколи не отримував від держави цільових коштів на свою діяльність, ми є справним платником податків, Університет створив робочі місця для 300 осіб. Тільки у 2010 році Університет сплатив понад 3 млн. грн. податків і зборів до місцевого і державного бюджетів та спеціальних фондів, з яких майже 1 млн. грн. – у вигляді податку на доходи фізичних осіб до місцевого бюджету.

 

Український католицький університет сподівається, що інвестиційні проекти, які працюють на громаду та імідж міста і України, будуть підтримані львівською громадою, бо такою є і світова практика.

 

Прес-служба УКУ