//

В УКУ проведуть курси жестової мови та культури глухої людини

4-23 липня 2011 року в Українському католицькому університеті пройде навчальний модуль «Інтенсивні курси жестової мови і культури глухої людини». Навчання передбачає три рівні: початковий, проміжний та професійний.

Учасники інтенсивних курсів мають унікальну можливість ґрунтовно осягнути базовий курс або удосконалити рівень жестової мови, і увійти в культурний світ  глухої людини.

«Ми хочемо не лише навчити жестової мови, а й створити дружнє середовище, щоб залучити різних людей для допомогти особам з вадами слуху, – розповідає директор Центру душпастирювання осіб з вадами слуху «Надія» (УГКЦ) о. Олег Лазуркевич. – Навчатимуть у школі УКУ найкращі спеціалісти з України. Також курси мають екуменічний характер, до нас долучаються представники різних Церков. Ми маємо на меті створити дієву пасторальну програму для глухих і з глухими. Ми віримо, що глухі люди можуть реалізувати себе у Церкві».

Навчальний модуль організовує Центр душпастирства осіб з вадами слуху «Надія» УГКЦ, Український католицький університет, Львівська Архиєпархія УГКЦ. Навчання проводять  досвідчені викладачі і працівники лабораторії жестової мови Інституту спеціальної педагогіки Академії педагогічних наук України. Прийом документів з  25 травня до 1 липня.

Варто зазначити, що в УКУ регулярно відбуваються курси для студентів з вивчення початкового курсу української жестової мови. Також цього літа студенти УКУ працюватимуть у дитячому таборі з дітьми, котрі мають вади слуху.

Довідка.

Детальна інформація про курси за адресою: http://ucu.edu.ua/academics/additional/navchalnyj-modul-intensyvni-kursy...

На навчання запрошуються: нечуючі (слабочуючі) з вищою освітою, члени сімей нечуючих з вищою освітою, вчителі, соціальні працівники,  миряни з вищою освітою, священики, пастори, члени чернечих згромаджень, семінаристи, студенти медичних закладів.

Навчання проводять  досвідчені викладачі і працівники лабораторії жестової мови Інституту спеціальної педагогіки АПН України:

    Адамюк Наталія Борисівна – керівник навчальної групи, науковий співробітник лабораторії жестової мови Інституту спеціальної педагогіки АПН України.(м.Київ)
    Чепчина Ірина Іванівна - перший заступник голови Центрального Правління УТОГ, науковий співробітник лабораторії жестової мови Інституту спеціальної педагогіки АПН України (м.Київ)
    Іванюшева Наталія Василівна - Голова ради перекладачів жестової мови, науковий співробітник лабораторії жестової мови Інституту спеціальної педагогіки АПН України. (м.Київ)
    Вишневська Світлана Ахматівна - спеціаліст з перекладу літургійних текстів.(м.Київ)
    Лещенко Л. М – cурдопедагог  (Харьків)
    Лук’янова С.П. – сурдопедагог навчально-методичного центру (Полтава)

Розробка програми під керівництвом Кульбіди Світлани Вікторівни (завідувача лабораторії жестової мови Інституту спеціальної педагогіки АПН України, доктор.пед.наук старшого наукового співробітника).

В програмі модуля:

    Сучасні  парадигми ставлення до нечуючих осіб.
    Українська жестова мова. Українська дактилологія.
    Особливості  перекладу спеціальних текстів.
    Етика перекладу, особливості  сприймання нечуючими.

Прес-служба УКУ