//

В Україні вперше відзначатимуть День юдаїзму

Комісія УГКЦ для сприяння християнській єдності виступила ініціатором проведення Дня юдаїзму в Україні, який вперше відзначатимуть 17 січня 2013 року. Місцем проведення першого Дня юдаїзму стане Одеса — місто, в якому на початку XX століття проживала третя за чисельністю єврейська громада світу (після Нью-Йорка і Варшави) і в якому на сьогодні юдейська громада, як і раніше, відіграє важливу роль, - повідомив о. Ігор Шабан, голова Комісії УГКЦ для сприяння християнській єдності.

 

Партнерами проведення Дня юдаїзму в Одесі стали Благодійний фонд «Карітас-Одеса УГКЦ» та Європейський інститут соціальних комунікацій за сприяння Одеського обласного благодійного фонду «Майбутнє», Культурно-благодійного центру «Баварський дім Одеса», Школи апостольства мирян ім. Станіслава Шульмінського SAC.

 

Ініціативу святкування Дня юдаїзму підтримали: Владика Василь (Івасюк), Екзарх Одесько-Кримський Української Греко-Католицької Церкви, ординарій Одесько-Сімферопольської єпархії Римо-Католицької Церкви в Україні єпископ Броніслав Бернацький та голова Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви в Україні єпископ Уланд Шпалінгер.

 

Департамент інформації УГКЦ

 

Додаток:

План проведення Дня юдаїзму в Одесі:

12.00 — відвідування християнськими служителями Одеси синагоги «Хабад Шомрей Шабос» і зустріч з головним рабином Одеси і Півдня України рабином Авраамом Вольфом.

13.00 — відкриття фотовиставки «Народ Книги» («Будинок з ангелом», вул. Пушкінська, 51)

15.00 — відкриття фотовиставки «Праведники світу» («Баварський дім», вул. Успенська, 60)

18.00 — молитва за мир та добробут у єврейських та християнських храмах Одеси.

Історична довідка: Протягом останніх десятиліть у низці християнських Церков Європи спостерігається інтерес до юдаїзму, у зв'язку з чим II Європейська екуменічна асамблея, що проходила в 1997 році в австрійському Граці, запропонувала проводити 17 січня День юдаїзму (дата обрана невипадково, оскільки наступного дня, 18 січня, у багатьох країнах світу починається Тиждень молитов за єдність християн).

Цього дня у країнах, які підтримали святкування Дня юдаїзму — Італія, Австрія, Польща, Нідерланди — проходять виставки, присвячені відносинам між християнством та юдаїзмом. У релігійних вузах та інших освітніх установах фахівці в ділянці юдеохристиянських відносин, католицькі та протестантські теологи організовують семінари, лекції та проводять дискусії.

У деяких Церквах День юдаїзму відзначається як неформальне свято, а в деяких (як, наприклад, в Католицькій Церкві у Польщі), він встановлений як офіційне свято.