//

В Україні розпочинається офіційна реєстрація учасників Всесвітнього Дня молоді в Мадриді

Сьогодні, 10 лютого, розпочинається офіційна реєстрація молодих українців для участі у Світовому Дні молоді (СДМ), який відбуватиметься у Мадриді впродовж 16-21 серпня цього року. На зустріч із Папою Римським Бенедиктом ХVI приїдуть близько двох мільйонів паломників із понад 80 країн світу, в тому числі й з України.

 

Реєстрацію проводитиме Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ, яка, за дорученням Синоду єпископів УГКЦ, є відповідальною за формування та підготовку української делегації на СДМ. За словами голови Комісії о. Ростислава Пендюка, планується, що реєстрація відбуватиметься двома шляхами. Зокрема, зацікавлені особи зможуть звернутися безпосередньо до комісій у справах молоді окремих єпархій УГКЦ, де формуватимуться списки прочан. Окрім того, зареєструватися можна буде через спеціальну форму на молодіжному християнському сайті «ДивенСвіт», звідки ця інформація буде скерована до комісії тієї єпархії, на території якої проживає людина, що подала заявку.

 

Поїхати у паломництво до Мадрида зможуть передовсім українські греко-католики, проте й представники інших християнських конфесій можуть долучитися. «Туди повинні були б поїхати люди небайдужі – яким цікаво не тільки побачити чужу країну, а й пережити отой спільний досвід віри, досвід Вселенської Церкви. Ми хочемо запросити людей, які готові там, у Мадриді, свідчити про Христа, а також про себе, про свою Церкву й країну», – зазначає о. Ростислав Пендюк.

 

Довідка

 

Світовий День Молоді започатковано у Квітну неділю 1984 року, коли Папа Іван Павло II закликав молодь Рима спільно відсвяткувати Рік Покути. Мета СДМ – зробити можливим пізнання Христа для сучасної молодої людини. У 1985 році Святіший Отець оприлюднив послання, звернене до молоді всього світу, а також встановив Світові Дні молоді. Вони проходили в Буенос-Айресі, куди приїхало близько мільйона молодих людей; в Сантьяго де Компостела; в Ченстохові; в Денвері; в Манілі (близько 4 млн.); в Парижі; в Римі; в Торонто; в Кельні; в Сіднеї.

 

Українська молодь вперше взяла участь у Світовому Дні молоді 1991 року.

 

Програма СДМ містить молитви, катехизи, фестивалі, концерти, вистави, екскурсії тощо. СДМ у Мадриді також має офіційний гімн.

 

26 листопада 2010 року з'явилася україномовна версія офіційного сайту Світового Дня молоді. До того часу інформація сайту була доступна лише іспанською, англійською, французькою, німецькою, італійською, португальською та польською мовами.

 

14 січня 2011 року покровителем Світового Дня молоді в Мадриді було проголошено Папу Івана Павла ІІ, беатифікацію якого заплановано на 1 травня цього року.

 

Контактні особи:

о. Ростислав Пендюк - тел. 097 588 85 54
Мар’яна Лужецька - тел. 097 588 85 54
Оксана Шкодзінська - тел. 067 765 63 54