//

В Свято-Успенській Унівській Лаврі Студійського Уставу відбувся другий тур Школи Духовності

4-6 травня 2012 р.Б. в Свято-Успенській Унівській Лаврі Студійського Уставу відбувся другий тур Школи Духовності, яку організовує Патріарша комісія УГКЦ з питань Євангелізації разом з монахами Студитами.

 

Тему: «Церковне правило - Утреня, Часи, Вечірня, Повечір’я, Північна» викладав  схм. Пімен Мойзеш.

 

Одна з учасничок  Школи - Лілія Креховецька, ділиться з нами тим, чим збагатілася:

 

«Минулих вихідних (з 4 по 6 травня) ми мали нагоду взяти участь у Школі Духовності, яка проходила в Свято-Успенській Унівській Лаврі Студійського Уставу. Патріарша комісія УГКЦ з питань Євангелізації разом з монахами Студитами проведели  Школу, щоб ми могли поглибити своє духовне життя.


Оскільки наше духовне життя має три основні витоки: Святе Письмо, Літургія, надбання святих, то місце проведення Школи, дало нам чудову можливість почерпнути з цих усіх джерел. Ми і брали участь у молитвах разом з братами, і  мали можливість почитати духовну літературу, і  був час на роздуми над уривками зі Святого Письма.
Тема цієї школи стосувалась молитви: «Церковне правило – Утреня, Часи,  Вечірня, Повечір’я, Північна». Лекції схм. Пімена Мойзеша дозволили нам збагнути настільки багатою і невичерпною у своїх духовних скарбах є наша східна традиція. Вона є наче криком душі, зверненим до Бога, який ллється з самої глибини людського серця.
Не зважаючи на чіткі правила, та порядок молитов, - глибина слів, натхнених Святим Духом, не дає впасти у суху обрядовість, а навпаки живить серце того, хто молиться.


«Наблизьтесь до Бога і Господь одразу наблизиться до вас», - каже нам Святе Письмо. Ці слова стають живими під час молитви церкви, яка не просто звертається до Бога, а йде на живу зустріч з Ним. Чим довше ми молимось, - тим здавалось гіршими стаємо. Але насправді, чим ближче ми до Бога, тим краще бачимо свої недоліки. Чим більше ми наповнюємось Слова Божого (Логос), тим більше ми стаємо логічними, тим більше ми розуміємо Божі дороги.


Брат  Пімен також дав нам кілька порад щодо молитви:


- Коли під час молитви відволікають різні думки – не зупиняйся, йди вперед.
- Якщо Господь не дає чогось, про що молишся, значить Він хоче вилікувати якусь скриту пристрасть. Тому коли зачекаєш, то і вилікуєш пристрасть, і отримаєш те, про що просиш.
- Коли молишся пам’ятай – Бог є твоїм Богом, а не ти Його, ти можеш просити, але Він вільний діяти так як Він хоче.
- Бог завжди встигне допомогти.
- Ознакою доброї молитви є те, що і після молитви ми залишаємося з Богом.

 

Школа Духовності – це гарна нагода: набратись духовних знань, помолитись та відпочити від зовнішнього світу, щоб побути з Богом.»

 

Лілія Креховецька, учасничка Школи Духовності