//

В Словаччині почався процес беатифікації єзуїта і його батька - жертв нацизму

Архиєпархія Братислави розпочала процес беатифікації Франчішека і Томаша Мунк. 21-річний єзуїт і його батька вбили лише через те, що вони були християнами єврейського походження. Цих мучеників ІІ Світової війни замордували німецькі солдати.


Після внутрішніх пошуків істини сім’я Мунк вирішила прийняти хрещення у Католицькій Церкві в листопаді 1939 року.  Після того щодня приймала участь в Євхаристії. Батько сім’ї керував заводом целюлози в м. Ружомберк. Словацька влада неодноразово боролась із єврейським населенням, тому він постійно мав проблеми з роботою, а його син із здачею іспитів. Попри це Томаш закінчив школу і у 1943 році вступив до новіціату єзуїтів.


Життєвим гаслом Томаша було: «Любити Ісуса аж до забуття про себе самого». В чині не було жодних сумнівів щодо його священичого покликання. Перед Різдвом 1944 року Гестапо арештувало його в новіціаті, і з того часу його разом з батьком відправили до концтабору. Вони разом давали свідчення віри і героїчної любові по відношенню до своїх кривдників, дивуючи таким чином єврейських «сусідів». Під час маршу смерті солдат SS розстріляв його на очах у батька близько 22 квітня 1945 року неподалік Берліну. Така ж доля спіткала батька, матір та молодшого брата.


За матеріалами Radio Watykańskie