//

В Римі сьогодні маніфестують на захист ув'язненої християнки

Сьогодні, 26 січня, в Римі відбудеться маніфестація на захист життя Асії Бібі – ув'язненої пакистанської християнки, якій загрожує смерть через те, що вона начебто образила Магомета. Демонстрацію під гаслом „Італія за Асію Бібі: свобода, справедливість, права людини” організували місцеві парламентарії і ряд громадських об’єднань.

 

На звістку про оголошену ініціативу негайно відреагували мусульманські радикали в Пакистані, під керівництвом Маліка Шайба. Через Інтернет вони надіслали організаторам заклик мовою урду (якою спілкуються в Пакистані) перейти на іслам, який, – як констатували вони – „є справжньою релігією”. На думку Оргкомітету, цей лист показує, „наскільки ініціативи міжнародного характеру зосереджують на собі увагу і яке значення вони мають для пакистанського політичного сценарію”.

 

Маніфестація має на меті наголосити на невідкладній потребі шанувати релігійну свободу, гідність і неспростовні права всіх громадян Пакистану, незалежно від релігії, яку вони визнають, а також поширення послання миру, близькості і солідарності з Асією Бібі, вимагаючи її миттєвого звільнення. Демонстранти також домагатимуться відміни закону про богохульство і смертної кари в цій країні.

 

До 8 італійських організацій – ініціаторів цієї події – приєдналось також понад 35 товариств, що репрезентують академічний світ, католиків, інші релігійні спільноти в Італії, напр. сикхів, євреїв і мусульман.

 

45-річна пакистанська християнка Асія Бібі, мати п'ятьох дітей, була засуджена в 2009 році – на підставі закону про богохульство від 1986 року – на смертну кару за так звану образу пророка Магомета. Вона є першою жінкою, яку засудили таким чином. Вже впродовж майже 2 років Бібі перебуває у в'язниці, але навіть там не є в безпеці, а ісламські екстремісти погрожують їй смертю, якщо вона вийде на свободу. Зараз розглядається можливість перевести її до іншої в'язниці, щоб гарантувати її більшу безпеку.

 

На захист Асії Бібі зібрано вже майже 100 тисяч підписів у всьому світі.

 

Джерело: KAI