//

В річницю смерті губернатора християни Пакистану поза законом

Захисники прав людини живуть в страху, а закон про богохульство навряд чи відмінять. Саме так було охарактеризовано ситуацію в країні під час урочистостей відзначення пам’яті ганебно вбитого губернатора Сальмана Тассіра. Рік тому його вбили за те, що він намагався захистити Асію Бібі, християнку, що засуджена на смерть за богохульство проти ісламу, а також за те, що він відкрито виступав за відміну цього несправедливого закону.


Як повідомляє Радіо Ватикану, під час поминання річниці від смерті губернатора згадували про те, що вбивцю серед мусульман вважають героєм. Це багато що пояснює, коли йдеться про щоденне життя релігійних меншин у цій країні. «Пакистаном управляють заручники ісламських фундаменталістів. Меншини піддаються все більшій дискримінації, а права у цій країні мають лише мусульмани»,– підкреслює директор домініканського Центру миру в місті Лахор.


В Ісламабаді відзначення річниці від смерті організував Фонд Масіха, що підтримує жертв закону про богохульство, в тому числі і Асію Бібі. Під час цієї зустрічі йшла мова про те, що випадок цієї несправедливо засудженої християнки «повинен стати не муром, а мостом між християнами і мусульманами Пакистану», оскільки тут йдеться про порятунок людського життя і побудову справедливості.


На початку року християни і помірковані мусульмани, посилаючись на послання Бенедикта XVI на Всесвітній день миру, пригадали, що одним зі шляхів побудови суспільства без насилля, екстремізму, відсутності толерантності і тероризму є освіта та виховання. На жаль, в пакистанських школах навчають фундаментальних цінностей, які не сприяють побудові міжрелігійної гармонії.