//

В Одеській області священик УПЦ погрожував священикові УГКЦ і розпалював міжрелігійну ворожнечу

Священнослужитель УПЦ Московського патріархату Петро Ляшик публічно звинуватив греко-католицького священика о. Ігоря Войтовича в «оскверненні православних могил» і перешкоджав йому у виконанні пастирських обов'язків в смт. Березівка Одеської області 2 і 3 травня.


За свідченням очевидців, 2 травня священик УГКЦ Ігор Войтович, згідно з давньою  традицією, був запрошений віруючими провести ряд молебнів на кладовищі смт. Березівка. Отець Ігор, переходячи від могили до могили,  зустрів священика УПЦ МП Петра Ляшика і вітав його традиційним «Христос Воскрес»! Замість відповіді о. Петро став публічно звинувачувати о. Ігоря в «оскверненні могил православних» і погрожувати великими неприємностями, маючи на увазі, у тому числі, фізичне насильство. Священик УГКЦ не став відповідати на звинувачення і продовжував молитися. Проте православний священнослужитель розпорядився приставити до о. Ігоря конвой з двох чоловік, які йшли за греко-католицьким священиком і відганяли людей. Не дивлячись на обурення віруючих, «конвой» продовжував робити свою роботу, внаслідок чого священик Ігор Войтович вимушений був покинути кладовище.


За словами о. Ігоря, родичі померлих запрошують на кладовище такого священика, якого самі бажають. «Кладовище — святе місце, де в мирі спочивають люди різних конфесій, — говорить о. Ігор Войтович. — Вони чекають від нас, віруючих християн, молитви і добрих справ.»


«Нам дуже важко і неприємно коментувати подібні факти, — пояснює о. Ігор Войтович. — Спільнота УГКЦ в смт. Березівка до цих пір не може отримати 10 соток землі під будівництво храму, тоді як деякі місцеві депутати безперешкодно отримують десятки гектарів землі. Депутати — вибраний народ, а що тоді робити простим людям? У кого шукати захисту і підтримки в таких ситуаціях?»


Священик УГКЦ Ігор Войтович є настоятелем парохії Блаженного Священномученника Миколая Чарнецького. Священик УПЦ МП Петро Ляшик служить настоятелем храму Святого Миколи Мирлікійського. У селищі міського типу Березівка Одеської області проживають греко-католицькі сім'ї, депортовані свого часу з території Західної України.

 

Джерело: www.cerkva.od.ua