//

В Одесі створено об'єднання християнських Церков «Примирення»

1 листопада в Одесі оголошено про створення Об'єднання християнських Церков Одеси «Примирення». Ініціаторами створення об'єднання виступили єпископ Німецької Євангелічно-Лютеранської Цекрви в Україні Уланд Шпалінгер, ординарій Одесько-Сімферопольської єпархії Римо-Католицької Церкви в Україні єпископ Броніслав Бернацький і екзарх Одесько-Кримський Української Греко-Католицької Церкви в Україні єпископ Василь (Івасюк). Про це інформує прес-служба Одесько-Сімферопольської єпархії РКЦ.


Як повідомив помічник єпископа Шпалінгера пастор Андрій Гамбург, це об'єднання покликане стати екуменічною платформою для співпраці Церков Одеси. «Єпископи-засновники Об'єднання давно вже співпрацюють один з одним. Тому не дивно, що саме вони виступили ініціаторами створення такого об'єднання. Об'єднання відкрито на входження в нього інших Церков. Догматичні розбіжності, що існують між Церквами, ми вважаємо особливостями окремих конфесій. Учасники Об'єднання мають природне право не розділяти догматичних поглядів, сповідувані іншими Церквами. Разом з тим вони з повагою ставляться до цих Церков, приймаючи, що й вони ведуть – своїм особливим шляхом – людей до спасіння в Ісусі Христі», – сказав пастор Гамбург.


Довідка:

У 2003 в Одесі з ініціативи єпископа Броніслава Бернацького була створена Духовна рада християнських Церков Одеси і Одеської області. Вона проіснувала до 2006 року і була самораспущена. В 2005-20010 рр.. Церкви Одеси брали участь у Координаційній раді духовно-світської згоди при Одеському міському голові. Незадоволення радою Церкви виявляли давно, скаржачись на формальність її роботи. З обранням на пост одеського мера Олексія Костусєва (жовтень 2010) Рада перестала скликатися. Тому представники Церков Одеси самостійно ініціювали низку спільних заходів, зокрема, акцію «Святкуємо разом» (квітень 2010). Створення Об'єднання «Примирення» покликане стати новим етапом у розвитку екуменічного співробітництва християн Одеси. Нагадаємо, що Церкви-засновники, а також Українська Православна Церква є учасниками міжнародної групи міжнародної екуменічної групи «Примирення в Європі – завдання Церков в Україні, Білорусі, Польщі та Німеччині».


Джерело: РІСУ