//

В Одесі конфлікт між римо-католицькою громадою та "Модессою" знову набирає обертів

У середу вранці на територію між Одеським католицьким катедральним собором і будівлею, що належить ЗАТ "Модесса", за адресою: Катерининська, 31-33 знову прибули робітники, які виконують роботи "по впорядкуванню території" на замовлення ЗАТ "Модесса". Про це повідомив ІА "МОСТ-Одеса" представник релігійно-інформаційної служби України Олександр Доброєр.


У свою чергу, представники католицької громади перегородили автомобілем шлях робітникам, обіцяючи звільнити його негайно ж після пред'явлення дозвільної документації на виконувані роботи.


"У відповідь на це через деякий час до собору під'їхав чорний "Мерседес", з якого вийшли молоді люди міцної статури і стали погрожувати представникам громади (марка та реєстраційний номер автомобіля записані представниками громади). У відповідь на зазначені дії представники громади викликали наряд міліції. На пульті повідомили, що виклик прийнятий, але міліція на місце подій так і не приїхала. Однак "запал" молодим людям остудили журналісти", - повідомив юрист громади Володимир Боштан.


За його словами, незабаром на територію храму прибули представники інспекції з благоустрою Одеської міської ради.


"Однак і вони не зуміли пред'явити дозвільну документацію на ведення робіт на даній території", - уточнив юрист.


Відзначимо, що за словами начальника інспекції з благоустрою міста Одеської міської ради Тетяна Касько, існує клопотання ЗАТ "Модесса" на проведення даних робіт за вказаною адресою, на яких стоїть резолюція "не заперечую" її заступника Сергія Блажевського та першого заступника Приморської районної адміністрації Володимира Ярцева.


При цьому сам голова адміністрації, як повідомили журналістам представники громади, нічого не знає про подібний дозвіл.


На питання, чи є на даному документі згода і підпис сусідів (тобто, представників громади), Тетяна Василівна відповіла, що "була усна така згода".


Нагадаємо, ВГСУ відхилив касаційну скаргу католицької громади, визнавши незаконно встановленою частину огорожі собору Успіння Пресвятої Богородиці на вулиці Єкатерининській.


"Мова йшла про металеві ворота, що примикають до будівлі магазину. Тоді ж була поширена недостовірна інформація про те, що суд підтвердив право власності магазину на частину церковного подвір'я. Насправді ж ВГСУ (постанова від 16 жовтня 2012, справа № 5017/941/2012) залишив в силі рішення першої інстанції. Суд же першої інстанції наказував католикам знести опору воріт на території, що належить ЗАТ "Модесса" (одесити знають, що цією "територією" була стіна "Модесси") і залишав за "Модессою" право на користування земельною ділянкою під магазином "Модесса" (кадастровий номер 5110137500:20:013:0003). Суд першої інстанції також наказував представникам громади ліквідувати перешкоди для користування ЗАТ "Модесса" будівлею магазину", - прояснили ситуацію представники громади.


За їхніми словами, всі вказані вимоги були задоволені.


У той же час ЗАТ "Модесса" порушила status quo, внісши архітектурні зміни в займану нею будівлю (яка, зазначимо, є пам'яткою архітектури). Зокрема, представники "Модесси" прорубали двері в церковний двір там, де в проекті було вікно. "Тим самим рішення суду про "не перешкоджання в користуванні" вони тепер інтерпретують у зручному для них світлі. Також, спираючись на цю інтерпретацію, представники "Модесси" намагаються тепер переконати громадськість міста, що двір між собором і магазином "Модесса" є їх власністю", - уточнив юрист громади.

За матеріалами http://most-odessa.info

 

Ось вже протягом 20 років римсько-католицька громада храму Успіння Пресвятої Богородиці намагається довести міській владі незаконність приватизації приміщень і будівель, розташованих по вул. Єкатерининська, 31/33 і 33/3, які належали католицькій громаді м. Одеси до 1919 р.