//

В Одесі ділились досвідом боротьби із сирітством

Цього тижня представники українських та закордонних благодійних і релігійних організацій, які зібралися в Одесі на Суспільний БарКемп «СпівДія» обговорили не лише існуючі проблеми та надали певний інтелектуальний поштовх до подальшої праці роботи з потребуючими дітьми, але що важливо, намагались стимулювати до конкретних дій кожну зацікавлену у цій справі особу.

 

Організатори VI Суспільних Днів УГКЦ стверджують, що «усім відомо, коли в часи Різдвяних свят вишиковуються великі черги до інтернатів чи дитячих будинків, щоб подарувати іграшки та інші гостинці, однак постає запитання, чи цього достатньо для того що б у дітей не було проблем»?

 

Тому учасники зустрічі намагались вказати на можливі шляхи конкретної допомоги малими активними групами одеситів. Обговорювали також, які реальні суспільні ініціативи може підтримати одеський «бізнес». Крім того були певні інноваційні ідеї використання графіті чи екстремальних видів спорту для допомоги у вирішенні суспільних проблем.

 

Надзвичайно цікавою виявилась доповідь п. Екріка Блуемколка, який представив досвід Голландії у цьому напрямку та розповів, як проблеми дітей сиріт, та дітей інвалідів з дитинства вирішуються у його державі. Якщо коротко: «там немає жодної державної установи даного профілю».

 

Також експерт з Нідерландів представив учасникам зустрічі фотографії українських державних установ (дитячих закладів)-де спільно працюють голландські та українські волонтери. На прикладі таких інтернатів було відображено їхній розвиток від надзвичайно занедбаної та закритої радянської системи до більш позитивної, що наближає нас до Європейського рівня життя та способу догляду за потребуючими дітьми.

 

Джерело: www.ecumenism.com.ua