//

В Об'єднаних Арабських Еміратах проходить зустріч молодих католиків Близького Сходу

У четвер 15 листопада понад 1500 молодих католиків з Близького Сходу, а також з інших країн світу зустрілися в катедральному соборі Святого Йосипа в Абу-Дабі, в Об'єднаних Арабських Еміратах. Три дні молодь присвятить духовним роздумам і молитвам. Святу Літургію початку цієї зустрічі очолили апостольські вікарії Північної і Південної Аравії. Кореспондент Ватиканського радіо поговорив з Апостольським вікарієм Південної Аравії монс. Паулем Хіндером про значення Року Віри для молодих близькосхідних католиків:


«Ми почали Рік Віри з офіційних урочистих богослужінь на парафіях і на рівні вікаріату, - сказав монс. Хіндер. - Християни живуть в арабському середовищі, і наше завдання, як, втім, і в усьому світі, - відповісти на питання: як жити вірою молоді, яка схильна до різнобічного впливу з боку оточуючого суспільства. Ця молодь вчиться у загальних школах, працює разом з іншими ... Для молодих це не завжди легке завдання: залишатися вірними в даному контексті. Тому мету нашої зустрічі можна в якійсь мірі озвучити так: зміцнення солідарності серед католицької молоді; дати їм відчути, що вони не самотні в цій боротьбі. Багато хто з нас знаходяться в одних і тих же рядах борців за віру в даному соціальному контексті: тобто там, де ми живемо і де ми є і залишаємося іноземцями різних національностей. Ми хочемо взаємно зміцнитися в нашій любові до Христа і в нашому церковному житті, незважаючи на труднощі, яких можна очікувати в цій частині світу.


Якщо говорити про проблеми і надії молодих християн в арабському світі, то їх можна виразити такими питаннями: чи зможемо ми залишитися? Чи знайдемо роботу? Чи отримаємо вищу освіту? Де? І потім - яким буде наше майбутнє?


Для переважної більшості молодих людей майбутнє не буде пов'язане з цими країнами: тут вони знаходяться протягом певного часу. В якійсь мірі це впливає також на те, наскільки вони стануть - і чи стануть - частиною суспільства цих країн, усвідомлюючи, що через якийсь час вони поїдуть звідси. Тому досвід віри в даному випадку переживається як життєве паломництво, а для молодих людей, що живуть між різними світами, це не залишиться непоміченим. Допомогти молоді зробити такий перехід - наша задача, як пастирів і священиків».


Відповідаючи на запитання журналіста про те, як помісна Церква живе в ситуації змін, викликаних арабською весною, монс. Пауль Хіндер зауважив:

«У нас, в Об'єднаних Еміратах, в Омані, арабська весна помітна досить слабко. Можливо, найбільше її вплив відчувається в Ємені, але там - особлива ситуація, особлива історія. Крім того, серед населення Ємену дуже мало християн. Тут, в Об'єднаних Арабських Еміратах, ми є, швидше, спостерігачами і менш за все - активістами цього процесу. І в найближчому майбутньому будь-яких істотних змін не передбачається. Однак в інших країнах ситуація зовсім інша. Зрозуміло, що люди, які приїжджають з Сирії, Єгипту, Лівану або Іраку, переживають цю ситуацію з набагато більш високою напругою, ніж ті, хто прибуває з Філіппін, Індії або Латинської Америки».

 

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va