//

В неділю у Кенії закидали гранатами дві церкви

Директор прес-служби Апостольської Столиці, о. Федеріко Ломбарді, засудив недільні напади на християнські церкви у місті Гарісса на півночі Кенії, в  результаті яких загинуло як мінімум 17 осіб і більше 60 отримали поранення. Озброєні чоловіки у масках вкинули до храмів гранати під час проведення недільних богослужінь у католицькій катедрі та протестантському храмі.


Цей напад вважається найважчим у країні після того, як Кенія відправила війська до Сомалі з метою розтрощити бойовиків угрупування «Аль-Шабаб».


«Насильство проти невинних людей, які мирно зібрались на молитву, є невимовно жахливим», – зазначив о. Ломбарді в коментарі для Радіо Ватикану, назвавши напади «жахливими» і «глибоко тривожними».


Речник Ватикану закликав до солідарності із жертвами цих та інших нападів. «Окрім висловлення нашої близькості із жертвами, необхідно утверджувати і стійко захищати релігійну свободу християн, а також протистояти безвідповідальним діям, які сіють ненависть поміж різними релігіями», – зазначив він.


Отець Ломбарді також закликав до віднови зусиль, які б сприяли вирішенню конфліктів у Сомалі, що відбиваються на усьому регіоні.


Кенійське місто Гарісса, де відбулися недільні напади на церкви, розташоване на відстані 140 км від кордону з Сомалі і 70 км від величезного центру біженців Дадааб. За два дні до нападів озброєні чоловіки викрали там чотирьох працівників і застрелили водія. В центрі зараз перебуває близько півмільйона сомалійських біженців.


Впродовж останніх місяців у Кенії неодноразово відбувались схожі напади. Влада країни припускає, що за нападами стоять бойовики мусульманського угрупування «Аль-Шабаб», пов’язаного із «Аль-Каїдою».


За матеріалами radiovaticana.org