//

В Москві відбудеться презентація книг католицьких священиків, які служили в СРСР

Презентація книг о. П'єтро Леоні «Шпигуни Ватикану ...» і о. Леопольда Брауна «В тіні Луб'янки ...» відбудеться у понеділок, 25 червня, в культурному центрі «Покровські ворота» (Москва, вул. Покровка, б. 27, стр. 1, тел. (+7-495) 223-58 -10). Початок о 19:00. У цьому заході візьмуть участь апостольський нунцій в Російській Федерації монс. Іван Юрковіч, аташе з культури посольства Італії в РФ проф. Адріано Дель Аста, автор біографії о. Леоні Марта Дель Аста, настоятель московської церкви св. Людовика Французького о. Адріан Массон AA, представник НІПЦ «Меморіал» Ірина Осипова.


О. П'єтро Леоні SJ (1909-1995) - випускник Русікума, військовий капелан італійської армії. У 1943 р. прибув до Одеси, розуміючи, що найближчим часом місто буде завойовано радянською армією. Так він потрапив в Радянський Союз, до місії, до якої довго готувався. Багато років провів у ГУЛАГу, свідчив про Христа в численних пересильних в'язницях і табпунктах Воркути та Мордовії, заслужив повагу співв'язнів, в тому числі і православних. У 1955 р. зміг повернутися в Італію, згодом служив в Канаді. У своїх спогадах описує взаємовідносини з простими людьми, що жили в окупації, з німецькою та італійською владою, потім з радянською владою, а також - з єпископами, рядовими священиками і віруючими Православної Церкви в повоєнній Одесі і в таборах. Згадує табірний побут, настрої і погляди найрізноманітніших категорій ув'язнених.


О. Леопольд Браун AA (1903-1964) - ассумпціоніст, громадянин США, прибув до Москви в 1934 році в якості капелана американських католиків і помічника єпископа Пія-Єжена Неві. З 1936 по 1945 рр.. був єдиним вільним католицьким священиком на багато сотень кілометрів навколо, постійно піддавався тиску з боку НКВД, в кінці 1945-го був змушений повернутися на батьківщину. Спогади о. Леопольда - безцінне свідчення про життя сталінської Москви. Розділивши всі побутові труднощі з простими людьми, він добре пізнав за якими писаними і неписаними законами жило соціалістичне суспільство. У той же час, входячи в дипломатичні кола, він виявився причетним до найцікавіших сюжетів міжнародної політики свого часу, які до цих пір зберігають актуальність: від формування антигітлерівської коаліції до розслідування масового вбивства поляків у Катині.


Обидва видання підготовлено в рамках програми НІПЦ "Меморіал" по дослідженню репресій проти віруючих в 1918-1953 рр.. і містять, крім опублікованих на Заході спогадів, огляд архівних матеріалів слідчих справ щодо католиків, які перебували в СРСР і були пов'язані з авторами.

 

За матеріалами www.bogoslov.ru