//

В Коломиї місцева влада спільно з Карітасом відкрили реабілітаційний центр для дітей із вадами розвитку

Минуло півтори місяці з часу офіційного відкриття Коломийського центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Тепер він знову звернув на себе увагу, але вже в нагоди початку повноцінного функціонування. Чималий внесок в це доклав Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії, який виступив співорганізатором збору коштів для реабілітаційного обладнання.

 

Ініціатива відкриття такого закладу належала Коломийській владі. За кошти міського бюджету було проведено ремонт першого поверху приміщення. Благодійники ж доклали зусилля для облаштування кімнат та для забезпечення належних умов для занять із дітьми, що мають особливі потреби.

 

«Ми вже бачимо щасливіші очі матерів, які мають змогу привести цих дітей сюди. За цей короткий час ми бачимо великі зміни, бачимо нове обладнання, яке було придбане на кошти благодійників.

 

Від імені Коломийської міської ради хочеться відзначити цих людей, руками яких робиться надзвичайно важлива справа. Велика заслуга належить Карітасу», – зазначив заступник міського голови Ігор Граділь у своєму зверненні.

 

Ірина Трачук, директор Коломийського центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів подякувала як міській владі, яка відгукнулася і виділила чимало коштів для ремонтів та утримання закладу, так і благодійним організаціям та людям доброї волі, які не залишилися осторонь людської біди та допомогли.

 

Символічно стрічку перерізала 1 із 8 вихованок новоствореного реабілітаційного центру. Представники влади, благодійних організацій, громади та преси були вражені яскравим реабілітаційним інвентарем вітчизняного виробництва, зокрема спеціальними ортопедичними матрацами, басейном з кульками, а також цікавим обладнанням сенсорної кімнати.

 

«Ставлення до дітей з особливими потребами є показником цивілізованості нашого суспільства, є показником наскільки ми взагалі є людьми,  – підкреслив о. диякон Сергій Триф’як, директор Карітасу Коломийсько-Чернівецької єпархії. – Важливим є те, що заклад державний, що влада розуміє проблеми цих дітей. Радує також, що чимало людей відгукнулося допомогти коштами, щоб придбати таке необхідне обладнання для соціальної реабілітації дітей з вадами. Це є великий вчинок».

 

О. Триф’як висловив своє сподівання на подальшу співпрацю із волонтерами, щоб ще більше допомогти цьому закладу. Велика подяка від о. диякона Сергія Триф’яка прозвучала на адресу Юри Коцюра та Марти Конечної, які влаштовували аукціони, благодійні концерти, ходили від однієї організації до іншої, збираючи кошти. Разом вдалося зробити чимало. За досить короткий час зібрали близько 60 тисяч гривень.

 

Володимир Тарновецький, заступник Коломийського міського голови, також був присутній на відкритті реабілітаційної та сенсорної кімнат. Він запевнив, що до вересня поточного року буде завершено ремонт другого поверху приміщення і відкрито ще декілька груп для дітей з розумовими та фізичними вадами в розвитку.

 

В свою чергу Марта Конечна та Юра Коцюр пообіцяли, що і надалі будуть співпрацювати із Карітасом, щоб могти краще, якісніше допомогати потребуючим дітям. О. Сергій Триф’як пообіцяв допомогти дітям через заняття іпотерапією, які проводяться на анімаційній фермі «Ковчег» в с. П’ядиках поблизу Коломиї.

 

Джерело: www.caritas-ua.org