//

В Китаї помер єпископ підпільної Католицької Церкви

17 лютого у віці 89-ти років помер єпископ Августин Ху Дагво, підпільний ординарій єпархії Шикян, що розташована в південно-східній провінції Гуїджоу. Більше третини свого життя єрарх невизнаної Католицької Церкви провів у в'язницях і робочих таборах через свою віру і вірність Папі і Вселенській Церкві. Похорон ординарія відбудеться 20 лютого в столиці провінції - в м. Ксінгуї Гуїянг. Покійний єпископ запам'ятався вірним як «добрий пастир», - про це розповів AsiaNews один з віруючих підпільної Церкви. Він додав, що монс. Ху виділявся своєю вірою, а багато священиків цієї єпархії захоплювалися боротьбою, яку вів їх єпископ, щоб свідчити про Христа впродовж всього свого життя.

 

Майбутній єрарх народився в Тонгджоу в провінції Гуїджоу в 1923 р. в католицькій сім'ї. У 1936 р. поступив в нижчу духовну семінарію, а після закінчення навчання, через три роки, почав навчання у вищій духовній семінарії. Священичі свячення монс. Ху прийняв 29 червня 1951 року, після чого проводив душпастирство в своїй рідній єпархії. Незабаром почав викладати в семінарії, яку закінчив, і був призначений коад'ютором єпископа.

 

У 1955 р. майбутній єпископ вперше потрапив до в'язниці за звинувачення в контрреволюційній діяльності. Пізніше його знову арештували і засудили до «перевиховання» в робочому таборі внаслідок своєї католицької віри. У 1982 р. був звільнений і відновив викладацьку діяльність, цього разу в семінарії м. Ченгду. Через декілька років знову був арештований. На цей раз за свою вірність Папі. В цілому єпископ Ху провів за гратами 33 роки.

 

Релігійне життя в Китаї не дуже легке у зв’язку із діями комуністичної влади країни, яка в прагненні до повного підпорядкування собі всіх сфер суспільного життя погоджується на існування лише тих об'єднань і організацій, які вони можуть контролювати.

 

У випадку Католицької Церкви, єдиною офіційно зареєстрованою організацією є «Патріотичний католицький союз Китаю», що діє виключно під контролем комуністичної партії і не визнає верховенство Понтифіка. Під його впливом залишається близько половини місцевих вірних, тобто близько 4-6 млн. католиків. Другу половину (а, можливо, і більше) складають єпископи, священики, монахи і миряни, що визнають Папу і Ватикан, і котрі бажають зберегти з ними єдність. Саме вони піддаються постійним переслідуванням і зустрічаються для здійснення релігійних обрядів або зустрічей підпільно.

 

Джерело: Agnuz