//

В Хорватії після виборів загострились відносини між Церквою і державою

Від імені Хорватської єпископської конференції, її комісія Iustitia et pax висловила рішучий протест проти того, що Президент Хорватії, соціал-демократ Іво Йосіповіч, з нагоди Міжнародного дня прав людини нагородив орденом Стєпана Радіча хорватського журналіста Драґо Гедла, відомого своїми нападками на Церкву в часи комуністичного режиму в колишній Югославії.


Глава комісії Iustitia et pax Хорватської єпископської конференції, Преосвященний владика Сісацький Владо Кошіч, наголошує, що пан Гедл обливав брудом як окремих представників Церкви, так і Католицьку Церкву в цілому, цей комуністичний журналіст у Хорватії, після її виходу зі складу Югославії, засуджений за наклепи та заклики до насильства над інакомислячими, а зокрема католиками. На думку Хорватської єпископської конференції, нагорода такій особі за боротьбу за права людини є крайній цинізмом.


Спеціалісти вбачають у цьому нагороджені Драґи Гедла спробу хорватських соціал-демократів, політичних та ідеологічних спадкоємців Союзу Комуністів Югославії, спробу загострити стосунки з Католицької Церквою.


За матеріалами dnevnik.hr