//

В Ізраїлі виставили рідкісні біблійні рукописи з Дамаску

У Національній бібліотеці Ізраїлю 5 жовтня на кілька годин були виставлені рідкісні біблійні рукописи з єврейської спільноти Дамаску. Як повідомляє Associated Press, з міркувань безпеки та збереження історичної пам'ятки рукописи показують дуже рідко, останній раз їх експонували на кілька годин більше десяти років тому.

 

ДО збірки належать 11 томів віком від 700 до тисячі років, які були створені на території Близького Сходу та Європи. Як відзначає агентство, пергаментні рукописи, так звані "дамаські корони", з позолоченими листами зберігалися у 24 синагогах Дамаску протягом століть, однак жодна з них не була написана безпосередньо у столиці Сирії.

 

Найстаріша "корона" була створена у кінці 10 століття на території сучасного Ізраїлю. Бібліотека придбала манускрипт у 1975 році у рабина Соломона Давида Сессуна (David Solomon Sassoon), колекціонера і викладача.

 

Ізраїльська спільнота у Дамаску, історія якої налічувала більше 2 тисяч років, припинила своє існування у кінці XX століття при режимі Хафеза Ассада. Після цього біблійні рукописи були таємно вивезені до Ізраїлю.

 

За матеріалами www.sedmitza.ru