//

В Івано-Франківську відкрився консультативно-просвітницький центр допомоги залежним від алкоголю

20 червня 2012 року для м. Івано-Франківська виявився непростим буднем, а днем, який історія золотими літерами запише на своїх сторінках, належно оцінивши з висоти декількох десятків прожитих років, цю історичну, не лише для міста, але для цілого Прикарпаття та цілої Української греко-католицької церкви, подію. В цей спекотних літній день, в приміщенні духовної семінарії ім. священномученика Йосафата, голова Комісії УГКЦ  душпастирства охорони здоров’я, отець доктор Андрій Логін, проводячи прес-конференцію з представниками місцевих ЗМІ, з нагоди відкриття в м. Івано-Франківську консультативно-просвітницького центру для допомоги залежним від алкоголю та членам їхніх родин, наголосив на тому, що Церква, як любляча мати, намагається всіма можливими і доступними методами та засобами рятувати наш народ від соціально-небезпечних явищ, серед яких алкоголізм займає одне з перших місць.

 

З вступним словом до журналістів звернувся о. Руслан П’яста, голова підкомісії УГКЦ «За тверезість життя» в Івано-Франківській архиєпархії УГКЦ та духовний провідник новоствореного консультативно-просвітницького центру, представивши присутнім ініціатора руху за тверезість життя в Україні о. Андрія. Голова Комісії УГКЦ  душпастирства охорони здоров’я чітко та лаконічно пояснив мету та завдання вищезгаданого центру, який є четвертим по рахунку центром, створеним з ініціативи УГКЦ на теренах Західної України.

 

Християнський психолог Марія Новіцька, розповідаючи про власний досвід праці та про специфіку роботи з особами залежними від алкоголю та з їхніми родинами, підкреслила те, що вихід з тенет залежностей – реальність.

 

Відповідаючи на запитання присутніх журналістів, священики з впевненістю ствердили, що від недуги пияцтва наш народ можна врятувати лише спільними зусиллями, духовно зцілюючи поневолених алкогольною залежністю та оздоролюючи членів їхніх родин від співузалежнення.

 

Довідка: двері консультативно-просвітницького центру в м. Івано-Франківську будуть відкриті для всіх потребуючих кожної середи з 9:00 при церкві Різдва Пресвятої Богородиці на вулиці Чорновола (біля полового будинку).

 

 

 

Довідка

про Консультативно-просвітницький центр (КПЦ) для допомоги залежним від алкоголю та членам їх родин

1.      Яку функцію виконує КПЦ в м. Івано-Франківськ?

Метою діяльності центру є праця над подоланням явища алкогольної залежності в суспільстві.

 

Робота буде здійснюватися у двох напрямках:

I.      Просвітницько-консультативний:

  • Індивідуальна консультативна допомога:

v  консультації для залежних від алкоголю та членів їх родин;

v  роз'яснення консультантом з узалежнень сутності захворювання алкоголізмом;

v  духовна терапія для залежних;

v  скерування до груп взаємодопомоги, на терапію або в реабілітаційні центри.

  • Консультативна допомога сім'ям :

v  підготування рідних та близьких алкозалежної особи до визнання нею факту узалежнення з метою подальшого спрямування на лікування;

v  сімейну терапію для співузалежнених;

v  відвідування груп взаємодопомоги для алкозалежних та співузалежнених.

  • Просвітництво:

v  Місії тверезості на парафіях УГКЦ[1] із започаткуванням Золотої книги тверезості;[2]

v  Тренінги та семінари для різних вікових груп в державних установах та на підприємствах з метою популяризації тверезого способу життя.

(Завдання є –протистояти поширенню алкогольної залежності в українському суспільстві і цим допомагати людям жити відповідно до їхньої власної гідності. Кілька років поспіль підкомісія проводить

Місії тверезості завершуються запровадженням на парафії «Золотої книги тверезості». Такі)

 

II. Терапевтично-реабілітаційний:

  • Проведення Духовної терапії[3] для залежних;
  • Духовної терапії для співзалежних.[4]

 

2.      Хто може звертатися по допомогу в КПЦ?

Люди, які мають алкогольну залежність, члени їхніх родин: батьки, діти.

 

3.      Які форми реабілітації пропонує центр?

Однією з форм реабілітації – є програма 10 – ти денної реабілітації залежних від алкоголю «Повернення до життя».  Реабілітація відбувається у садибі-музеї патріарха Йосипа Сліпого, що у селі Заздрість, Тернопільської області.  Програма реабілітації базується на методі Духовної терапії, який напрацювала підкомісія у ході своєї діяльності і який широко застосовує у допомозі залежним.



[1]Місії тверезості відбуваються у храмі. Під час Святої Літургії виголошується проповідь з даної проблеми. Проводиться превентивно-профілактичний семінар на тему «Правда про алкоголь» з учнями у школах. Також відбуваються зустрічі з працівниками сільських рад, правоохоронних органів та підприємцями, де обговорюються питання алкогольної залежності та способи її подолання.

[2]Золота книга тверезості є благословенна духовним проводом Церкви як духовна зброя проти гріха пияцтва та допомога для визволення з хвороби алкогольного узалежнення. Кожний християнин, вільний від алкогольної залежності, складаючи присягу і  Золоту книгу тверезості, відмовляється від споживання алкоголю в намірі зцілення близької особи, творячи для себе своєрідний піст. Після впровадження Книги у храмі у визначений день відбуваються богослужіння в намірі за зцілення залежних від алкоголю та за членів їх родин.

[3]Духовна терапія– це впершу чергу супровід людини до Бога, а потім вже позбавлення людини від алкоголю. Духовна терапія включає в себе три складових: церковна або терапія Святих Таїнств, психотерапія і програма «12 кроків», яка узгоджена з наукою Церкви.

[4]Метою духовної терапії для співзалежних – є допомога людині повернутися до Бога, щоб Він повернув людині здатність бачити себе, щоб вилікував і врятував її душу. А вже після власного прозріння і навернення співузалежнена людина буде здатна допомогти своїй близькій залежній людині.