//

В Івано-Франківську відбудеться Єпархіяльний Собор на тему: «Богопосвячене життя в УГКЦ».

Згідно рішень Синоду Єпископів УГКЦ, який відбувся 2-9 вересня 2010 року у Брюховичах (Львів), 2011 рік, як і попередній, є присвячений темі християнського покликання з особливим наголосом на покликанні до богопосвяченого життя.

 

31 серпня - 3 вересня 2011 року у Бразилії відбудеться V Сесія Патріаршого Собору «Про Богопосвячене життя в УГКЦ», в якій візьмуть участь також представники Єпархій та екзархатів УГКЦ.

 

В рамках підготовки до Патріаршого Собору, Владика Володимир Війтишин згідно канону 237 § 1 ККСЦ, заслухавши думку пресвітерської ради від 17 грудня 2010 р. Б. владою єпископа Івано-Франківського УГКЦ, скликав Єпархіальний Собор Івано-Франківської Єпархії (Декрет№ 27). Декретом № 28 виданим 27 січня 2011 року головою комісії Собору призначено о. Йосафата Бойка, ВС, синкела в справах монашества цієї Єпархії. Гасло собору: «Я виноградина, ви – гілки» (Йо. 15, 5). Богопосвячені особи – свідки Христової любові у світі».
Собор розпочнеться 14 лютого у приміщенні Духовної Семінарії на вул. Василіанок, 64 в м. Івано-Франківську. У ньому візьмуть участь єпископи, настоятелі та настоятельки всіх домів монастирів, чинів та згромаджень, що знаходяться на території Івано-Франківської Єпархії; представники Єпархіального духовенства та Єпархіального управління, а також делегати від мирян.

 

Цього дня учасники собору вислухають ряд доповідей на тему богопосвяченого життя. Зокрема Владика Софрон Мудрий, ЧСВВ у своєму повчанні розповість про «Святість богопосвячених осіб»; о. д-р Володимир Груца, ЧНІ приблизить слухачам поняття «Покликання»; п. Олег Жерноклєєв, завідувач кафедри всесвітньої історії ПНУ імені В. Стефаника, д-р істор. наук, професор, ІІІ Чин ВС розкаже про «Історію чернецтва»; о. мґр. Йосафат Фітель, Ігумен Монастиря Отців ЧСВВ в м. Івано-Франківську висвітлюватиме тему «Післанництво богопосвячених осіб» і на останок о. ліц. Йосафат Бойко, ВС, настоятель монастиря Воплоченого Слова в м. Івано-Франківську навчатиме на тему «Плекання покликання та формація богопосвячених осіб». Опісля всі зберуться в робочих групах, для обговорення почутого та опрацювання висновків собору.

 

15 лютого у Катедральному Соборі св. Воскресіння о 10 годині відбудеться Архиєрейська Божественна Літургія, в часі якої молитимуться за усіх богопосвячених осіб та за їх святе покликання. Проситимуть у Всевишнього ласки, численних та добрих покликань і щоб богопосвячені особи причинялися до голошення спасіння, зростання святості народу і поширення Божого Царства. Наприкінці Літургії буде урочисто проголошено постанови та пропозиції Єпархіального Собору на Патріарший Собор УГКЦ, який відбудеться з 31 серпня - 3 вересня 2011року в Бразилії.

 

Собор – це найвищий дорадчий орган Єпископа, який скликається, тоді коли виникають особливі потреби та обставини духовного життя християн. У ньому беруть участь представники єпархіального управління, деканатів, священики та миряни.

 

Особливістю скликання цього Єпархіяльного Собору є потреба глибшого ознайомлення із спільнотами богопосвяченого життя в Івано-Франківській єпархії. Усі учасники засідань матимуть змогу ознайомитися із короткою історією згромадження чи монашого чину, дізнатися якою є головна харизма, актуальна діяльність, кількість членів та домів на теренах Єпархії станом на початок 2011 року. Опираючись на актуальну ситуацію собор «Про богопосвячене життя» Івано-Франківської єпархії УГКЦ ставить собі за мету покращення євангелізаційної праці серед християн, розгляд нових форм поширення Божого Слова в сучасних обставинах нашого життя, розкриття значення служіння богопосвячених осіб у Церкві перед викликами сьогодення.
Без сумніву цей Собор буде відповіддю на потреби окремих спільнот, які на превеликий жаль сьогодні стоять на межі зникнення через брак покликань, які терплять різноманітні труднощі пов’язані із швидким ростом модернізації та секуляризації суспільства. Собор намагатиметься також з’ясувати, що очікує Церква та світ від богопосвячених осіб сьогодні і як найкраще налагодити співпрацю між світським духовенством та богопосвяченими особами у парафіях?

 

Час проведення собору співпадає із величним празником Стрітення ГНІХ і це не випадково, адже це свято є днем особливих роздумів над чернечим життям та днем молитви за покликання до богопосвяченого способу життя.

 

Слуга Божий Папа Іван Павло ІІ у 1997 році на празник Стрітення ГНІХ встановив Всесвітній День Богопосвяченого Життя, дбаючи, щоб уся Церква глибше задумалася над цим даром. Пресвята Діва Марія жертвує Богові найбільший Дар, який отримала – свого сина, Ісуса Христа, тим самим приносячи й себе в жертву. Подібну жертву з самих себе задля любові до Христа складають богопосвячені особи: «Богопосвячене життя, що ґрунтується на прикладі життя і на вченні Господа нашого Ісуса Христа, – це дар Бога Отця своїй Церкві за діянням Святого Духа. Через євангельські ради, притаманні Ісусові риси – чистота, вбогість і послух – набувають у світі постійної «видимості» і спрямовують погляд віруючих до того таїнства Божого Царства, яке вже діє в історії, але остаточно виповниться в небі» (Іван Павло ІІ, Vita consecrata, 1).
Впродовж року, який розпочався, ми старатимемося не тільки пояснювати нашим вірним, що таке життя у монашому чи чернечому стані, а й заохочуватимемо всіх богопосвячених осіб більш інтенсивно працювати і виконувати своє покликання. Бо це покликання є великим даром для них і для всієї нашої Церкви.
Заохочуємо все духовенство і вірних особливим способом молитися за нові покликання до монастирів та за ласку витривалості у цьому покликанні.

Довідка
Івано-Франківська єпархія УГКЦ на початок 2011 року Божого нараховує 15 жіночих та 10 чоловічих домів богопосвячених осіб. У них чернечий подвиг звершує: 34 ієромонахи, 24 братів, 124 сестер, 3 кандидатів та 1 кандидатка

 

ПРОГРАМА
Єпархіального Собору «Про Богопосвячене життя в УГКЦ»

14 лютого (Місце проведення: вул. Василіанок, 64 – Івано-Франківська Духовна Семінарія)

09.30 – Реєстрація учасників
10.00 – Молебень до Богородиці
10.20 – Представлення Собору (о. Йосафат Бойко, ВС, Синкел у Справах Монашества ІФ Єпархії УГКЦ);
10.30 – Благословення Кир Володимира Війтишина, Правлячого Архієрея Івано-Франківської Єпархії УГКЦ;
10.45 – Кир Софрон Мудрий, ЧСВВ: Духовна наука «Святість богопосвячених осіб»;
11.15 – о. д-р Володимир Груца, ЧНІ: «Покликання» (1-а доповідь);
11.45 – Перерва (Кава, чай);
12.15 – п. Олег Жерноклєєв, завідувач кафедри всесвітньої історії ПНУ імені В. Стефаника, д-р істор. наук, професор, ІІІ Чин ВС: «Історія чернецтва» (2-а доповідь);
13.00 – Обід
13.45 – о. мґр. Йосафат Фітель, Ігумен Монастиря Отців ЧСВВ в м. Івано-Франківську: «Післанництво богопосвячених осіб» (3-я доповідь);
14.15 – Перерва
14.30 – о. ліц. Йосафат Бойко, ВС, Настоятель Монастиря Воплоченого Слова в м. Івано-Франківську: «Плекання покликання та формація богопосвячених осіб»;
15.00 – Праця в групах
16.00 – Слово керівників груп. Прийняття пропозицій
16.30 – Вечірня з Литією (свято Стрітення Господнього)

 

15 лютого (Місце проведення: Катедральний Собор св. Воскресіння, майдан Шептицького, 22)

10.00 – Архієрейська Божественна Літургія
11.30 – Проголошення постанов та пропозицій Єпархіального Собору на Патріарший Собор УГКЦ в Бразилії;
11.45 – Вручення папських благословень для чернечих спільнот Івано-Франківської єпархії;
11.50 – Спільна світлина

Закриття Собору

 

о. ліц. Йосафат Бойко, ВС
Синкел у Справах Монашества
Голова Соборової Комісії
 

повідомив прессекретар Собору
о. Роман Влашин