//

В Івано-Франківську проведено зустріч з професором, доктором Антуаном Лісецем

З ініціативи Митрополичої Комісії у справах сім’ї УГКЦ, за благословенням Правлячого Архієрея Івано-Франківської єпархії  УГКЦ Кир Володимира (Війтишина), за сприяння монастиря оо. Васильян в м. Івано-Франківську, Комісії у справах сім’ї Івано-Франківської єпархії УГКЦ, 19 травня 2011 р. Б. у Катехитичному центрі при Катедральному соборі св. Воскресіння УГКЦ відбулася зустріч з подружніми парами, медиками, вчителями м. Івано-Франківська, спільнотами «Як Марія», «Час на двох», «Подружні зустрічі», III-м чином монастиря Воплоченого Слова з професором, доктором Антуаном Лісецом, гостем із Хорватії на тему: «Християнський шлюб. Моральні та медичні аспекти». Перед  тим о 16.30, доктор Антуан відвідав Катедральний собор св. Воскресіння, крипту Катедрального собору, де спочиває ісповідник віри Преосвященний Владика Софрон (Дмитерко), ЧСВВ з яким, як згадував

професор, він ще мав нагоду в 1993 році в м. Івано-Франківську зустрічатися з медиками міста. о 17.00 п. Антуан мав зустріч з директором Радіо «Дзвони» преп. о. Софроном Зелінським, ВС та його співпрацівниками, опісля відбувся запис на щотижневій радіопередачі з п. Мар’яною Стрингалюк «Сімейний Альбом». Сама ж зустріч розпочалася о 19.00.

 

В ході зустрічі були розглянуті такі питання: контрацепції і стерилізації: «…Святіший Отець Пій ХІ у Енцикліці «Casti Conubii» («Чисте подружжя») проти контрацепції і стерилізації написав: «кожне подружнє єднання, у якому статевий акт зумисно позбавлений своєї природної здатності продовження роду, порушує Божий та природний закон, і хто собі таке дозволяє, чинить тяжкий гріх…»; штучного запліднення: «Неправда, що штучні запліднення є на користь життя. Всі вони різними способами є грубим порушенням Божого плану створення нових людей, занедбують обов’язок турботи про спасіння душ і є порушенням гідності людини. Крім того, запліднення у пробірці пов’язані також і з масовими вбивствами зачатих таким чином дітей…»; вбивства ненароджених дітей: «…Незалежно від того, віруюча це людина, чи вважає себе атеїстом, вона повинна визнати, що тіло щойно зачатої дитини, навіть якщо дивитися з чисто матеріальної точки зору, це найбільш цінне в цілому світі творіння у такій маленькій кількості матерії»; евтаназії: «Іван Павло ІІ підкреслив моральний принцип, згідно з яким «навіть найменш незначна можливість того, що людина ще жива, накладає обов’язок повної поваги до її особистості і утримання від будь-яких дій, що мають на меті її смерть»; аморального виховання: «Батьки повинні наполягати, що єдиною дійсною і безпечною освітою для запобігання цій хворобі є навчання утриманню від статевої близькості до шлюбу і подружньої вірності у шлюбі.

 

Ті, хто виробляє, поширює і рекламує презервативи, відповідальні не тільки за співучасть у здійсненні гріхів, серед яких найчастіше – розпуста, перелюб і контрацепція, але також і за давання неправдивої гарантії захисту від інфікування різними захворюваннями». В кінці зустрічі присутні могли задати запитання доповідачу та особисто з ним поспілкуватися.

 

бр. Юрій Прилепський - заступник голови комісії у справах сім’ї Івано-Франківської єпархії УГКЦ

 

Джерело: www.if-eparchia.org.ua

фото www.cerkva.od.ua