//

В Івано-Франківську побачили світ книга та фільм про Єпархіальний Собор «Про Богопосвячене Життя в УГКЦ»

Комісія у справах Монашества з нагоди року богопосвяченого життя, що відзначається у нашій Церкві, підготувала до друку збірник-книгу Матеріали Єпархіального Собору «Про Богопосвячене Життя в УГКЦ» та документальний фільм про підготовку та перебіг Собору.


Як відомо, згідно рішень Синоду Єпископів УГКЦ цей 2011 рік був присвячений темі християнського покликання з особливим наголосом на покликанні до богопосвяченого життя. 31 серпня – 4 вересня 2011 року у Бразилії відбудеться V Сесія Патріаршого Собору, посвяченого темі богопосвяченого життя.


Синод також закликав Владик на єпархіальному рівні провести Собори на таку ж тему та висунути пропозиції для обговорення на Собор до Бразилії. В Івано-Франківську такий Собор проходив 14-15 лютого 2011 за участю більше 100 учасників – трьох єпископів, протосинкела та синкелів, ректора Семінарії, представників єпархіального управління, єпархіального духовенства, настоятелів та настоятельок монастирів та їх членів, а також і мирян, як це передбачено Кодексом Канонів Східних Церков (Кан. 238).


Влітку цього 2011 року було підготовлено та випущено друком Матеріали Єпархіального Собору. Упорядником цього видання, яке вийшло з благословення Правлячого Єпископа Кир Володимира Війтишина,  став о. Йосафат Бойко, ВС, Синкел у Справах Монашества Єпархії та Голова Соборової Комісії. Підготовку та друк видання здійснило видавництво «Нова Зоря».


До Збірника матеріалів увійшли доповіді, які були виголошені на Соборі: «Покликання як дар» (о. д-р Володимир Груца, ЧНІ);  «Історія чернецтва» (Олег Жерноклєєв, завідувач кафедри всесвітньої історії ПНУ ім. В. Стефаника, д-р істор. н., професор, ІІІ Чин ВС); «Плекання покликання та формування богопосвячених осіб» (о. ліц. Йосафат Бойко, ВС); «Післанництво богопосвячених осіб» (о. мгр. Йосафат Фітель, ЧСВВ). Окрім доповідей увійшли пропозиції від кожної з чотирьох груп, які працювали та обговорювали задані теми: від єпархіального духовенства, від жіночих посвячених спільнот, від чоловічих посвячених спільнот та від мирян. А відтак Рішення Собору на Єпархіальному рівні та Пропозиції Єпархіального Собору на Патріарший Собор до Бразилії. Видання вміщає кольорові фотографії та пропонує телефонний довідник всіх спільнот богопосвяченого життя, присутніх на території Єпархії.


Окрім збірника Матеріали Єпархіального Собору також вийшов документальний фільм «Єпархіальний Собор» у телестудії «Апостол», який включає в себе моменти приготування та перебіг Єпархіального Собору, що пройшов у лютому 2011 року в приміщенні Єпархіальної Духовної Семінарії.


Матеріали Собору та фільм розповсюджуються по парафіях єпархії та по домах богопосвячених осіб, а також будуть подаровані учасникам Патріаршого Собору у Бразилії, у якому візьмуть представники Єпархії.


Комісія у справах Монашества ІФ Єпархії УГКЦ


Повідомив о. Йосафат В. Бойко, ВС