//

В іспанській катедрі викрали Codex Calixtinus

В Іспанії тривають пошуки однієї із найцінніших книг світу. Codex Calixtinus, котрий є перлиною середньовічної літератури, за невідомих обставин зникнув з архіву катедри в Сантьяго-де-Компостела. Поліція не виключає, що крадіжка відбулась на замовлення, а сам твір мистецтва вже є поза межами країни.


Безпосередній доступ до архіву, в якому знаходився Codex Calixtinus, мали лише троє осіб: декан катедри і двоє істориків. Власне один з них поінформував поліцію про зникнення кодексу. На думку поліції, автор зухвалої крадіжки добре знав, що робить і був знайомий з архівом катедри, оскільки не був зламаний жоден замок. Експерти зазначають, що важко буде продати цей твір мистецтва на чорному ринку. Не виключається також припущення, що крадіжка була виконана на замовлення приватного колекціонера. Поліція перевіряє автомобілі, які виїжджають за межі Сантьяго-де-Компостела, однак припускає, що кодекс вже може бути за межами міста.


Таємниче зникнення кодексу сколихнуло всю Іспанію. Codex Calixtinus вважається першим «туристичним гідом» по західній Європі. Він містить 225 сторінок пергаменту. В ньому міститься інформація про чуда, здійснені апостолом Яковом, перенесення його тіла до Копмостела, а також розповідь про битви Карла Великого. Окрім того, в кодексі є інформація про те, де знаходяться найважливіші церкви і лікарні, джерела питної води на шляху до Сантьяго-де-Компостела, а також опис звичаїв і осіб, яких можна зустріти на шляху Якова.


Автором кодексу вважається папа Калікст ІІ, від котрого власне і походить назва. Кодекс містить чудові і добре збережені мініатюри. В іспанській катедрі цей твір мистецтва зберігався впродовж восьми століть.


За матеріалами Radio Watykańskie