//

В епоху ідеологічного конформізму, засновник Opus Dei мав мужність сказати людям, щоб думали самостійно

"В епоху ідеологічного конформізму, засновник Opus Dei мав мужність сказати людям, щоб думали самостійно, і, як Нельсон Мандела в Південній Африці, зцілив Іспанію", - сказав Роланд Іоффе, режисер фільму „There be dragons”.

 

На закритому показі в Папському Північноамериканському Коледжі в Римі, фільм побачили близько 150 осіб, у тому числі 11 кардиналів, священиків, монахи-посли, представники різних католицьких спільнот. Серед учасників шоу були також близькі соратники засновника Opus Dei. Отець прелат Луїс Клавелл, який допоміг режисерові відтворити постать святого, визнав, що у фільмі чудово відтворено портрет Хосемарії, а також "силу його характеру" і "здатність до любові й прощення."

 

Фільм „There be dragons”, що розповідає про життя святого Хосемарії Ескріви, з’явиться на іспанських екранах березня. Режисер і сценарист є творцем таких робіт, як "Поля смерті" та "Місія". В інтерв'ю з католицьким агентством Catholic News Service британський актор визнав, що робота над фільмом змінила його спосіб мислення про віру та релігію. "Тепер я поважаю людей, які вірять", - сказав Іоффе. На його думку, однією з основних тем фільму "визволительне значення прощення."

 

Мануель Санчес Уртадо з Opus Dei наголосив, що фільм "не є роботою Opus Dei, але Роланда Іоффе".

 

На думку отця Клавелла, саме тому, що Хосемарія мав імпульсивний темперамент, його вміння прощати було майже подвигом. Він також згадав випадок, коли після громадянської війни в Іспанії водій таксі сказав засновнику Opus Dei, що шкода, що його не вбили разом з іншими священиками. У відповідь на ці слова св. Хосемарія дав водієві великі чайові й сказав, щоб він купив своїм дітям подарунок.

 

Головна тема сценарію зосереджується на часах громадянської війни в Іспанії (1936-39) і розповідає історію дружби двох хлопців: Хосемарії Ескріви і Маноло Торреса.

 

Роль отця Хосемарії зіграв британець Чарлі Кокс, відомий з фільму "Зоряний пил" (2007).  Інші ролі грають Уес Бентлі, Ольга Куриленко, Дерек Якобі, Дугрей Скотт, Гольшіфте Фарахані та Родріго Санторо. Музику до фільму написав Енніо Морріконе. Польська прем’єра відбудеться восени.


Opus Dei (Справа Божа), яку заснував в Іспанії 1928 року отець Хосемарія Ескріва де Балагер (1902-1975, канонізований 2002) – показує всім вірним, як жити у світі відповідно до католицької віри. Її члени освячуються через роботу, реалізовуючи загальне покликання до святості, сформульоване ІІ Ватиканським Собором. Вони отримують хорошу богословську та духовну освіту, після чого підтримують євангелізацію різноманітних суспільних середовищ.

Прелатура Opus Dei складається з прелата, пресвітерії (тобто власного духовенства) і мирян. Позаштатні (близько 70 відсотків) – це особи, які проживають в сім'ях та освячуються через виконання сімейних обов'язків. Приєднані – целібси, що живуть у сім'ях. Нумерарії також не перебувають у шлюбі й завжди готові до апостольської праці в осередках прелатури. Очолює прелатуру – прелат, який є ординарієм юрисдикції цієї Церкви.


До прелатури належить близько 84 тисяч. людей, в тому числі 1,8 тисячі священиків. У Польщі прелатура  провадить апостольську роботу з 1989 р. і нараховує близько 300 осіб, половина з яких – жінки. Осередки Opus Dei розташовані у Варшаві, Кракові, Познані та Щеціні. Зустрічі проводяться  також у Білостоці, Гданську, Катовіце, Любліні, Лодзі, Торуні та Вроцлаві.

 

Джерело: КАІ