//

В екуменізмі потрібно помічати маленькі кроки вперед, – вважає співробітник Ватикану

У сьогоднішньому номері «L'Osservatore Romano» о. Мілан Жюст, співробітник Папської ради сприяння християнській єдності, пише про стан екуменічні відносини з Православними Церквами. Він згадує слова православного богослова о. Павла Флоренського, який вважав, що віднайдення єдності розділених християн може стати справді рятівним для всього людства. Треба «помічати маленькі кроки вперед і радіти тими стосунками, які поступово розвиваються, і тими плодами, які обіцяють багатий урожай у відповідний час», – вважає словенський єзуїт.

 

Як повідомляє Радіо Ватикану, священик згадує основні минулорічні події, найважливішою з яких він вважає березневий візит кардинала Курта Коха до Московського Патріархату і його зустріч з Патріархом Кирилом. О. Жюст пише також про візит Митрополита Іларіона у вересні до Ватикану та його зустріч зі Святішим Отцем.

 

На думку співробітника Папської ради, однією з найважливіших подій минулого року стала осіння католицько-православна конференція в Мінську. Він згадує про добрі контакти з Українською Православною Церквою Московського Патріархату та Сербською Православною Церквою.

 

О. Жюст підкреслює, що крім заходів, організованих Папською радою сприяння християнській єдності, розвиваються численні контакти між католиками і православними на єпархіальних та місцевих рівнях. «Те, що дійсно важливо для сутності екуменізму, – підкреслює о. Жюст, – це внутрішній зріст».