//

В Донецьку відзначили 450-річчя Пересопницького Євангелія

Наприкінці минулого тижня у Донецьку відбулося святкування 450-річчя Пересопницького Євангелія. У рамках відзначення цієї дати відбувся круглий стіл на тему «Пересопницьке Євангеліє: історичний, літературний, культурний і духовний аспекти», організований представниками християнських конфесій, благодійних фондів, вищих навчальних закладів, громадських організацій за сприянням міського голови м. Донецька, обласної держадміністрації та органів місцевого самоврядування. Урочистий захід відбувся у будинку культури у Куйбишевському районі Донецька.

 

У круглому столі взяли участь представники УГКЦ: о. Роман Вовк, котрий виступав з привітальним словом на урочистій частин заходу, і о. Євген Станішевський, викладач Українського Католицького Університету, котрий виступив з доповіддю про історичні, культурні та духовні аспекти Пересопницького Євангелія.

 

Нагадаємо, що 29 серпня цього року Україна відзначала 450-річчя створення Пересопницького Євангелія – визначної рукописної пам’ятки староукраїнської мови, мистецтва та духовності XVI ст., одного з перших українських перекладів чотирьох Євангелій. Так 2011 рік оголошено в Україні Роком 450-річчя створення Пересопницького Євангелія, Роком української Першокниги, Роком Євангелія.

 

У Зверненні учасників круглого столу «Пересопницьке Євангеліє: історичний, літературний, культурний і духовний аспекти» наголошено, що «Пересопницьке Євангеліє засвідчує високий рівень культури» і «сьогодні ця святиня набула значення символу нації», адже саме «на ньому складають присягу українські президенти». У зверненні представники різних конфесій закликають мешканців Донецької області «об’єднатися словом і ділом в молитві за Україну». «Ми вважаємо – зазначають автори звернення – що розвиток України має ґрунтуватися на спільних цінностях, і власне Пересопницьке Євангеліє засвідчує, що фундаментальні цінності в Україні є християнськими. Відхід від Євангельських цінностей деморалізує суспільство і підриває устої державності незалежної України».

Джерело: www.ugcc.dn.ua