//

В день Благовіщення ув'язнених жінок та неповнолітніх було поздоровлено зі святом

7 квітня 2012 року капелан привітав  зі святом Благовіщення ув'язнених жінок та неповнолітніх Київського слідчого ізолятора, включно з тими, що знаходяться у лікарняному приміщенні СІЗО. Цього року Богородичне свято співпало із закінченням Чотиридесятниці напередодні Вербної Неділі, коли спогадується подія Воскрешення Лазаря. "Богословські контексти календаря, який ув'язнені переживають за ґратами, є найчастіше зовсім незнані, - говорить в інтерв'ю о. Костянтин, - але головне у цих зустрічах і коротеньких проповідях - підтримати в ув'язнених усе людяне, усе правдиве й допомогти відрізнити святкові дні від тюремних буденних."

 

Питаємо принагідно в священика про те, який відбиток наклав на роботу головної тюрми України недавній скандальний проект ТВІ, що викликав резонанс у суспільстві?

 

"Установа працює, як і завжди. Мені радісно бачити сприяння персоналу у відвідуванні в'язнів. Допомогти мені більше нікому. Лише на деякі свята зі мною волонтери. Мені самому було цікаво, і я запитував про те, як відбилася та передача на щоденній праці персоналу. На це співробітники відповідали, що негативно. Появилися додаткові нервозність та роздратування, яких і так не бракує. Часто затримують після зміни. Хтось говорив, що незабаром звільниться, тому підшукує собі іншу роботу.


На мою думку, передача ТВІ подвійно вплинула на ситуацію. За моїм спостереженням тема злочинності та в'язниці завжди підхоплюється перед виборами та вправно використовується як передвиборчий маніпулятивний інструмент. Справедливо було виявлено причину переповнення тюрем. Це - слідства й суди, які спираються на традиції репресивного законодавства "рождённого революцией" 1917 року. Я впевнений, що дві третини людей могли відбутися адміністративними мірами альтернативними утриманню під вартою. В таких обставинах й умовах, коли роками людину тримають під слідством чи судом у переповненій тюрмі, ніколи нема гарантії ані щодо здоров'я, ані щодо життя цієї особи. Тому найвища влада, як законодавча так і виконавча, несуть відповідальність за стан Лук'янівки та інших установ, в які пресують людей, немов оселедець в банку. До того ж держава сама сприяє низькими платами та відсутністю соціального захисту пенітенціарних службовців поширенню корупції в тюрмах. Але ця передача також вчинила неприпустиму кривду, бо непрямо закликала до розправи над фельдшером, провина якого у смерті Романа Рубана не була ані з'ясована ані доведена судом. В результаті з роботи в тюрмі звільняються численні службовці, які намагалися добре працювати у недобрих умовах. Гаразд було б якомусь журналістові на місяць самому вдягнути халат асистента тюремного фельдшера або камуфляж продольного вартового, робити більш обґрунтовані висновки та нести за них відповідальність.

 

Пригадую, як чотири роки тому у Державному департаменті України з питань виконання покарань 11 квітня 2008 року відбулося вручення премії ім. доктора Танцюри «За гідну поведінку у непростій ситуації». Її вручав відомий лікар-психіатр, колишній в'язень-дисидент Семен Глузман. Нагороджений був лікар-психіатр Київського слідчого ізолятора Юрій Піскун, капітан внутрішньої служби, за професіоналізм і сумлінну працю у напружених несприятливих умовах. Нажаль, щоб уникнути процесу професійної деформації та вигоряння він незабаром звільнився. Тюрма - важке міце праці.

 

Серед інших негативних наслідків передачі ще не забариться ужорсточення режиму, яке переживуть й усі мешканці в'язниці. Але через неправильні акценти зцілення ситуації не відбудеться."

 

Анна Машинська спілкувалася зі священиком УГКЦ Костянтином Пантелеєм

 

Джерело: prison-pastoral.blogspot.com