//

В Боснії і Герцеговині католики все більше в небезпеці

В ніч з 23 на 24 лютого невідомі в черговий раз осквернили Сараєвську римо-католицьку катедру Пресвятого Серця Ісуса. Також невідомі вломилися у парохіяльний офіс при катедрі. Невідомі залиши за собою велику матеріальну шкоду, знищивши деякі частини інтер’єру.

 

Усе на перший погляд виглядає як звичайна спроба пограбування, але загальновідомою є річ, що через непевний стан у Боснії і Герцоговині ніхто грошей у церквах та парохіяльних офісах не тримає.

 

На думку боснійського кардинала Вінка Пуліча, усе це є частиною системи залякування католицького населення цієї балканської країни. Цими вломлюваннями у католицькі релігійні об’єкти бажають посилити ситуацію страху та непевності. Поліція доволі мляво і неефективно реагує на подібні випадки. Так, наприклад, в боснійському містечку Нові Ґрад у парохіяльний офіс та церкву вломлювалися за минулий рік аж 17 разів. Поліція взагалі не реагувала.

 

Католики Боснії та Герцеговини часто знаходяться під шаленим тиском мусульманської та православної більшості у кантонах, де мусульмани чи серби складають більшість. В свою чергу, у кантонах з хорватською більшістю мусульмани та серби почувають себе комфортно та безпечно.

 

За матеріалами ІКА