//

В Білорусі пінську вулицю названо на честь кардинала Свьонтка

На честь кардинала Казімєжа Свьонтка в Пінську перейменували вулицю. Тепер частина колишньої вулиці Віри Хоружої носить ім'я одного з найвідоміших католицьких єрархів Білорусі. Вона пролягає до Пінської духовної семінарії (її закінчив кардинал в 1939 р.) і катедрального костелу Успіння Пресвятої Діви Марії (1954 р. після 10 років ГУЛАГу о. Свьонтек став її настоятелем).

 

Завдяки зусиллям кардинала в 1991 р. і почалося відновлення всього комплексу будівель колишнього монастиря францисканців, знову відкрилися двері семінарії. Більша частина життя померлого єрарха пов'язана з Пінськом - навчання, священство, довгі роки служіння, посада Апостольського Адміністратора Пінської єпархії, тут він отримав новину про приєднання до колегії кардиналів. Тут Казімєж Свьонтек і відійшов у вічність у віці 96 років. Сталося це 21 липня 2011 року, і відразу жителі Пінська захотіли вшанувати і увіковічнити пам'ять померлого єрарха.

 

Ініціативу громадськості підтримала міська влада, а депутати міськради затвердили це рішення. Зараз на будинках вулиці Казімєжа Свьонтка розташовані відповідні таблички з новою назвою. Вони довго нагадуватимуть туристам і жителям Пінська про людину, яка нерозривно зв'язавши себе з Католицькою Церквою, увійшла в історію країни. Він сам був цілою історією.

 

За матеріалами Ватыканскае радыё