//

В Авілі (Іспанія) завершився перший Всесвітній конгрес католицьких університетів

Напередодні Всесвітнього Дня Молоді у старовинному місті Авілі, що в центрі країни, яке відоме як місце народження великої святої Терези Авільської та проголошене ЮНЕСКО культурною спадщиною людства, від 12 до 14 серпня 2011року пройшов перший Всесвітній Конгрес католицьких університетів.

 

«Ідентичність і місія католицького університету» – таким було гасло цієї зустрічі, в якій брало участь коло 500 представників 170 католицьких університетів з-понад 40-ка країн світу. Він був організований 7 іспанськими та 30 міжнародними університетськими осередками. У ньому брали участь ректори, викладачі, представники науково-дослідних центрів, єпископських Конференцій студенти, та всі, кого цікавив внесок католицьких університетів у розвиток антропології, відповіді на невідкладні виклики людства та їх євангелізаційний вимір.

 

Конгрес дав нагоду замислитись над ідентичністю та духовністю католицьких вищих навчальних закладів, обмінятись думками, ознайомитись з проектами католицьких університетів у різних країнах світу.

 

Конгрес очолив ректор Авільського католицького університету, заснованого 1996 року, доктор Марія дель Росаріо Саєс Юґеро, а відкриє його кардинал Зенон Ґрохолевскі, префект Конгрегації в справах католицької освіти, який особливо наголосив на тому, що католицькі вищі навчальні заклади повинні брати активну участь у місії Церкви. Він вказав на приклад святої Терези з Авілі, яка в період Реформації вибрала шлях християнського радикалізму.

 

На конгресі виступив архиєпископ Ріно Фізікелла, що очолює Папську Раду сприяння новій євангелізації, який говорив про католицькі університети та нову євангелізацію сучасного світу, звертаючи особливу увагу на переломний характер епохи, в якій ми живемо. Як католики, так і церковні навчальні заклади, покликані впливати на хід історії. Не можна залишати розвиток подій на волю випадку чи віддавати їх у руки тих, хто бажає обмежити свободу людини. Весь історичний процес, включаючи його незрозумілі чи навіть і не вселяючі оптимізму перспективи, є тим простором, в якому діє спасенна благодать Ісуса Христа.

 

Важливим елементом конгресу були дискусії двадцятки фахівців – філософів, антропологів, богословів, спеціалістів з різних галузей науки, серед яких гуманітарних, комунікації, тощо, аж до молекулярної фізики.

 

У рамки конгресу входив також «Ярмарок університетів» та «Університетський фестиваль», на яких було представлене культурне та мистецьке життя окремих країн.


Конгрес католицьких університетів завершився урочистою Службою Божою, яку очолив архиєпископ Мадриду, кардинал Антоніо Марія Роуко Варела.

 

19 серпня делегація Конгресу, до складу якої ввійдуть деякі ректори, викладачі та студенти, матиме можливість взяти участь у зустрічі Папи Бенедикта ХVІ з молодими університетськими викладачами, що відбудеться в історичному комплексі монастиря Сан Лоренсо-де-Ель-Ескоріаль.

 

Джерело: Радіо Ватикан