//

В армії США заборонили читати звернення католицького єпископа до вірних

Керівництво армії США заборонило католицьким капеланам зачитувати під час Служби Божої звернення від єпископа до вірних. Зокрема йшлося про надісланий 26 січня лист, в якому Архиєпископ Тімоті Брольо закликає вірних протистояти політиці адміністрації президента Барака Обами стосовно включення контрацепції, стерилізації та абортів у план роботодавців щодо покриття страхових послуг у сфері охорони здоров’я.


Як інформує портал Vatican Insider, заборона зачитати цей лист під час Служби Божої 29 січня є прямим порушенням права на свободу слова та релігії, які в цій країні гарантує Конституція.


Рішення стосовно внесення змін до закону про медичне забезпечення викликало обурення серед католиків США, в тому числі і духовенства. Глава Конференції католицьких єпископів, Архиєпископ і майбутній кардинал Тімоті Долан закликав американських єпископів висловити свою опозицію до цього плану. Відповідно по всій країні було розіслано пастирські звернення від владик, які було зачитано під час недільної Служби Божої 29 січня у всіх храмах за винятком каплиць в армії.


У своєму листі Архиєпископ Брольо закликав католиків протистояти запланованим змінам до законодавства, оскільки вони порушують право на релігійну свободу, гарантоване Конституцією США. Однак військові капелани отримали емайли від керівництва, в яких їм було рекомендовано не зачитувати лист Архиєпископа під час проповіді, оскільки його зміст не був узгоджений наперед. Натомість капеланам дали вказівку згадати про даний лист під час оголошень наприкінці Служби і роздавати його у друкованому варіанті усім бажаючим на виході з каплиці.


Після цього випадку Архиєпископ Брольо, котрий працював у ватиканській дипломатії і був особистим секретарем тодішнього держсекретаря Ватикану кардинала Анджело Содано, обговорив цю справу із секретарем Армії, Джоном МакХ’ю. Під час обговорення останній визнав, що помилкою було забороняти зачитувати лист Архиєпископа, а владика Брольо погодився забрати з тексту листа фразу «Ми не можемо і не будемо підкорятися цьому несправедливому закону», оскільки, за словами секретаря, це речення може сприйматись як заклик до громадянської непокори».