//

В Англії знайдено рідкісний екземпляр Біблії короля Якова

У селі Хілмартон (Hilmarton), в центральній Англії виявили екземпляр Біблії короля Якова, надрукований в 1611 році. Книга знаходилася в сільській церкві Святого Лаврентія останні півтора століття.


Член місцевої церковної ради Кріс Мастін-Лі (Chris Mastin-Lee) в інтерв'ю агентству Reuters зазначив, що Біблія лежала на вівтарі і нею мало користувалися. При цьому, за словами священика, всі, хто брав книгу в руки, говорили про її стародавнє походження. Проте встановити історичну цінність видання вирішили лише недавно, на спеціальному засіданні церковної ради.


У Хілмартон запросили експерта з лондонського Музею книги. Він і з'ясував, що Святе Письмо, що зберігалося в церкві, - одне з найдавніших видань Біблії короля Якова. Підтвердити достовірність допомогла помилка, допущена в повторному накладі, до якого відноситься знайдена книга. В Євангелії від Матея в одній з глав надрукували ім'я Юди замість Ісуса.


Виявлена книга знаходиться в досить поганому стані: з льняних листів майже стерлася позолота, перші п'ять глав втрачено. Зовнішній вигляд Біблії також постраждав в 1857 році, коли вікарій церкви Святого Лаврентія спробував самостійно відреставрувати книгу. Священик обрізав понищені сторінки, як це було прийнято в ту епоху.


Біблія короля Якова - одна з найважливіших книг в історії Великобританії, на її основі сформувався сучасний варіант англійської мови. Переклад Біблії був зроблений на початку XVII століття, коли до Якова I звернулися пуритани, невдоволені вже існуючими варіантами книги. Над перекладом Біблії працювали майже сім років, використовуючи грецький і латинські варіанти Святого Письма.


Біблія короля Якова зараз вважається найпоширенішою версією Письма, вона перекладена на сотні мов. Перших екземплярів книги налічується не більше 200. Британські ЗМІ включили Біблію короля Якова в список 12 найзначиміших книг країни. Керівництво церкви Святого Лаврентія має намір виставити виявлений у них екземпляр на загальний огляд.

 

Джерело: lenta.ru