//

В Албанії за вендету відлучатимуть від Церкви

Католицька Церква на півночі Албанії прийняла декрет, який передбачає, що виконавці вендети (звичай кровної помсти) будуть піддані екскомуніці, – повідомив у середу Архиєпископ Шкодеру Анджело Масафра. В Албанії звичай вендети сягає ще XV століття.


«Кожна особа, яка є католиком  і вбиває з мотивів вендети, буде відлучена від Церкви. Вона не зможе брати участь у релігійних обрядах в церкві, сповідатись, приймати Причастя і бути похованою на церковному цвинтарі», – зазначив Архиєпископ Масафра. Однак, за його словами, «двері Церкви залишаються відкритими для тих, хто кається».


Декрет у цій справі підписали в середу представники духовенства зі Шкодеру, Лежи та Сапи, де проживає численна католицька спільнота. Він буде зачитаний в неділю під час Служби Божої.


Звичай вендети вимагає, щоб у випадку вбивства одного з членів родини інші члени цієї родини вбили вбивцю чи інших осіб, що належать до його родини. В Албанії цей звичай був запроваджений ще в XV столітті, і на півночі країни вбивства з цього приводу трапляються і досі.


Прем’єр Албанії Салі Беріша в середу закликав внести зміни до карного законодавства, відповідно до яких виконавцям вендети загрожувало б довічне позбавлення волі.


За матеріалами wiara.pl