//

Узбекистан не потребує Біблій

Влада Узбекистану продовжує невиправдано жорстко контролювати видання, імпорт і поширення Біблій в країні. Релігійну літературу часто конфіскує поліція і органи Національної Безпеки (колишній КДБ) під час рейдів, що проводяться ними, на церкви, квартири і будинки віруючих. Суди постановляють знищувати подібну літературу, включаючи Біблії, як це зробив Кримінальний Суд Фергани в Жовтні 2010 року, відносно літератури, конфіскованої у трьох протестантів, які були ще й оштрафовані.

 


Починаючи з 2008 року і по 2010, весь імпорт Біблій, а це близько 15,000 копій було арештовано Ташкентською митницею, що виконувала інструкцію міністра юстиції Узбекистану і Комітету у справах релігій країни. Біблії знаходяться під арештом і досі. Офіційні особи вигадують різні аргументи для виправдання своєї позиції, але в основному їх завзяття поширюється на те, щоб не допустити в країну Біблії на узбецькій і каракалпацькій мовах, на яких говорять в Північно-західному Узбекистані. Уряд підсилює тиск на Біблійне Товариство Узбекистану.


Ось офіційні новини на цю тему:


В результаті судового розгляду в січні 2011 року, за відсутності бухгалтера і виконуючого обов'язки директора Біблійного Товариства Узбекистану Наталії Пітрімової, вона була оштрафована на 316,505 Сом (189 Доларів США) за «порушення процедури імпорту Біблій і Дитячих Біблій в 2008 і 2010 роках. Комітет у справах релігій Узбекистану відмовився віддати Біблії, не дивлячись на успішну апеляцію з боку християнських церков. Суддя Ділшод Сулейманов також постановив, що Біблійне Товариство повинно повернути всі (близько 15,000 копій) до Росії за свій кошт. Суддя заявив Форуму 18 (Forum 18 News Service), що «Біблійне товариство не надало вчасно запит від церков на ввезення Біблій в Комітет у справах релігій. Пітрімова заперечує це, вказавши, що ні закон про релігію, ні постанова про Біблійне Товариство не накладають зобов'язання збирати запити від церков на імпорт літератури. Вона також вказала, що у вересні 2010 року Біблійне Товариство відправило лист, підписаний пасторами 38-ми церков на ім'я Державного Комітету, із запитом на літературу, що робить заборону на ввезення Біблій безпідставною.

 


Офіційні особи Міністерства юстиції заявили що «немає потреби в імпорті Біблій, оскільки в інтернеті є електронна версія» (вони не пояснили чому це законно читати Біблію в інтернеті і незаконно мати віддруковану копію).

 


Суд, як видно з рішення, вважає, що «Пітрімова була проінформована про час і дату слухань, на які вона не з'явилася без пояснення причини, таким чином, суд вирішив проводити слухання за її відсутності».

 


Пітрімова заперечує це, пояснюючи, що суддя Сулейманов зробив всього один дзвінок 12 січня, в день слухань. «Я сказала йому, що зараз директор Біблійного Товариства знаходиться за містом, і я не можу з'явитися перед судом, оскільки не є главою організації, - розповіла вона Форуму 18 (Forum 18) 14-го лютого. – Я попросила суддю перенести слухання на кілька днів, щоб директор зміг взяти (у суді) участь, але він мене не слухав. Він сказав, що розглядатиме справу за нашої відсутності».

 


Суддя Сулейманов не прокоментував, чому він запросив Пітрімову в день суду телефонним дзвінком і не присилав їй заздалегідь жодних повісток.

 


Члени Біблійного Товариства також стверджують, що в грудні 2010 року офіційні особи Міністерства Юстиції затримали Олега Мухамеджанова, президента Біблійного Товариства, і Олексія Воскресенського, нового директора. Протягом чотирьох годин вони допитували їх окремо, а потім разом. Багато правозахисників погоджуються на думці, що уряд Узбекистану готує грунт для закриття Біблійного Товариства.

 


«Я не буду відповідати на жодні питання».


Комітет у справах релігій і Міністерство юстиції відмовилися обговорювати ці питання з представниками Forum 18. На питання чому вони не пропустили в країну 15,000 копій Біблій, текст якої офіційно дозволений, і чому вони чинять постійний тиск на Біблійне Товариство, їх провідний фахівець Бегзот Кадиров заявив: «Я не буду відповідати на жодні питання. Сотні разів я говорив вам адресувати свої питання до Міністра закордонних справ». Після цього він кинув слухавку.

 


Кожного разу, починаючи з 11-го лютого, коли представники Forum 18 намагалися поговорити з Акборханом Набіраєвим, главою департаменту юстиції, що відповідає за релігійні організації, його помічники запитували, хто дзвонить, говорили що він зайнятий і просили передзвонити. Врешті-решт, 17-го лютого, їх представник сказав, що Набіраєв не може підійти до телефону, після чого цей номер телефону був відключений.

 


Біблійне Товариство апелює

 

Пітрімова розповіла Forum 18 про те, що суд порушив кілька пунктів. Він не вислав письмову повістку до суду, в своєму рішенні відносно вантажу Біблій, охарактеризував їх, як «конфісковану літературу», хоча жодної літератури не було конфісковано ні в Пітрімової ні в Біблійного Товариства. Також, незрозуміло яким чином Пітрімова порушила процедури. Вона сказала, що 3-го лютого Біблійне Товариство подало апеляцію на рішення суду Чиланзара до Ташкентського Кримінального Суду, проте цей суд ще нічого не відповів на апеляцію. Вона також сказала, що ще не оплачувала штраф.

 


"Змова з метою ввезення в Узбекистан нелегальної літератури"?


Буквально через три тижні після першої партії Біблій, які прибули на Ташкентську митницю в травні 2008 року, Комітет у справах релігій опублікував статтю на своєму офіційному сайті від 6-го червня 2008 року під назвою «Змова провалилася».

 


У статті стверджувалося, що «завдяки зусиллям Комітету у справах релігій, Митниці і працівників юстиції, спроба Біблійного Товариства Узбекистану перевести в країну нелегальну релігійну літературу була попереджена». Також в статті говорилося, що партія літератури була «хитро захована під літературою російською мовою». Перевірка виявила, що серед партії літератури було 3,495 книг на узбецькій мові в кирилиці, 1,495 книг на узбецькій в латиниці і 1995 на каракалпацькій мові. Глава Департаменту юстиції офіційно попередив Біблійне Товариство, щоб на майбутнє не здійснювало подібних порушень. «Ця змова з метою наповнити Узбекистан нелегальною літературою на місцевій мові, з метою провести широкомасштабну місіонерську акцію серед дітей і молоді,була попереджена».

 


Чи відпустить влада другу партію Біблій?


Виникає запитання, чому Біблійне Товариство замовило другу партію Біблій з Росії, не отримавши першу? Один з членів Товариства сказав, що «В Узбекистані проживають тисячі християн, яким потрібна Біблія». Він також підкреслив, що в другій партії, від 2010 року, були Біблії лише на російській, щоб «не було жодних причіпок з боку держави». Проте, митниця не випустила і цю партію.

 


Артик Юсупов, голова Комітету у справах релігій, в офіційному повідомленні Біблійному Товариству від 4 лютого заявив, що «партія літератури не може бути ввезена до Узбекистану і має бути відправлена назад, у зв'язку з тим, що література на узбецькій і каракалпацькій мовах була представлена, як література на російській, а також жодного запиту від існуючих релігійних організацій на цю літературу отримано не було».

 


Юсупов також написав, що «друга партія може бути відпущена, після відповідних процедур, якщо Біблійне Товариство позитивно відреагує на рішення по першій партії».

 


У Біблійному Товаристві не впевнені, що відправка першої партії назад допоможе отримати другу партію Біблій.

 


Влад Кусакін, керуючий директор Artecle 18 Alliance за матеріалами Forum 18
kusakin.squarespace.com

За матеріалами invictory.org