//

Уряд Судану позбавив громадянства сотні тисяч християн

Уряд Судану позбавив громадянства від 500 до 700 тисяч християн і наказав їм переїхати з цієї країни, де більшість становлять мусульмани, до нещодавно утвореного Південного Судану.


В часі довгої суданської громадянської війни (1983-2005) між мусульманською північчю та анімістичним і християнським півднем загинуло близько двох мільйонів осіб. Війна завершилась тоді, коли президент Омар Хассан Ахмад Аль-Башір гарантував обмежену автономію півдню. Південний Судан отримав свою незалежність в липні 2011 року.


Як повідомляє CWN із посиланням на Ecumenical News International, уряд Судану проголосив, що усі, чиї «батьки, діди і прадіди народилися в Південному Судані чи належать до будь-якої південної етнічної групи», більше не є громадянами Судану і повинні покинути цю країну до 8 квітня.


Своє стурбування з цього приводу висловив єпископ Хартуму Деніел Едвок: «Ми дуже стурбовані… Переїзд – справа не проста… діти тут ходять до школи. Люди мають свої будинки… Це майже неможливо».


«Ми хочемо, щоб права цих людей поважали уряди обох держав», – додав він. – «Кожен має право вибирати, де йому жити. Це – право кожної людини».