//

Уряд Ірландії оцінює відповідь Ватикану щодо зловживань

Ірландський уряд визнає повагу, з якою Апостольська Столиця відповіла на звіт стосовно зловживань неповнолітніми в церковних установах, що відбулися в єпархії Клойн. Однак ірландська сторона залишається на позиції, що деякі прийняті в минулому рішення дали можливість людям Церкви не входити до співпраці з державною владою. Комюніке у цій справі опублікував міністр закордонних справі і торгівлі Еймон Гілмор. Віце-прем’єр уряду в Дубліні поінформував, що найближчими днями буде проведений ретельний аналіз ватиканського документу.


Міністр Гілмор із задоволенням приймає бажання Апостольської Столиці «надалі співпрацювати і вести діалог у цій справі». Зі своєї сторони він запевняє, що також візьме участь в діалозі і співпраці заради добра дітей і для того, щоб покласти край зловживанням.


Відповідь уряду в Дубліні виглядає на жест примирення, який мав би покінчити полеміку між Ірландією та Ватиканом, яку 20 липня розпочав прем’єр Енда Кенні. Тоді він безпрецедентно закинув Апостольській Столиці намір приховати зловживання серед духовенства.  Його кабінет також звинуватив місцеву церковну єрархію у відмові інформувати політичні служби про зловживання. У звіті по єпархії Клойн, який викликав напруження у стосунках між Ірландією і Ватиканом, було підкреслена також неоднозначна позиція державної адміністрації у справі зловживань неповнолітніми.


За матеріалами Radio Watykańskie