//

Уроки Архиєпископа Челлі для нових медій

Його високопреосвященство Архиєпископ Клаудіо Марія Челлі належить до тих представників Ватикану, які самим своїм існуванням руйнують стереотипи скептиків про Католицьку Церкву як «технологічно застарілу структуру». Глава Папської Ради у справах соціальної комунікації є неабияким ентузіастом нових медій, Інтернет називає новою містагогією, а священиків і вірних закликає інтегрувати послання Євангелія у нову культурну реальність – цифрову. А що 70-річний (!) єрарх не на словах знається на технологічних новинках, вивчає проблеми комунікації у цифровому світі та пропонує способи, як їх розв’язати, можна було переконатися нещодавно під час кількаденного перебування Архиєпископа Челлі в Україні, зокрема коли у Львівській Семінарії Святого Духа відбулась його лекція «Можливості Церкви та виклики в цифрову еру». Згадуючи слова Папи Павла VI, Івана Павла ІІ та Бенедикта XVI Архиєпископ Челлі окреслив той напрям, йти в якому сучасним католицьким новим медіям пропонує Католицька Церква.

 

Свідчити і доносити фундаментальні цінності

 

Сучасна людина охочіше дослухається до свідків, аніж до вчителів. Тому журналіст нових медій в сучасних умовах не мусить бути людиною екстраординарного розуму, але насамперед має бути свідком, – вважає Архиєпископ Челлі та пригадує слова Папи Павла VI, що свідчення є одним з перших інструментів євангелізації.

 

Водночас зазначає, що сучасні журналісти католицьких медій часто бояться свідчити, говорити про святість, забуваючи, що спосіб життя теж є способом комунікації.

 

Архиєпископ Челлі наголосив, що способи, якими католицькі медії мають доносити суть Євангелія, змінюються, позаяк змінюються часи, змінюється людина і її культура. Так само по-різному треба євангелізувати осіб різного віку, а для цього слід використовувати усі можливі засоби комунікації, бо інакше «Церква мала би почувати себе винною перед своїм Господом» (Папа Павло VI, Evangelii nuntiandi, 1975).

 

Комунікувати, а не інформувати

 

«Основою комунікації Церкви є євангелізація, а основою комунікації – правда про особу», – так Його Високопреосвященство наголосив, що Церква зобов’язана євангелізувати, і для цього, на Його думку, Їй потрібні завзяття, мудрість та повнота довіри до Євангелія.

 

Звичайно, як зазначає Папа Бенедикт у своєму останньому посланні на Всесвітній День Комунікації, «нові технології не просто змінюють спосіб комунікації, але також викликають глибоку культурну трансформацію». Однак головне – пам’ятати, що «медії мають комунікувати, а не інформувати».

 

Вже 2005 року блаженний Папа Іван Павло ІІ почав вести розмову не про інструменти, а про культуру комунікації. ЗМІ мають величезний вплив на формування суспільства. Одним із великих викликів для Церкви сьогодні є знати, як вести діалог у цифровій культурі. Потрібно навчитись інкультурувати «месидж» спасіння в світі в нову культуру. Церква повинна усвідомити, що Вона не «використовує Інтернет для проголошення Євангелія», а «проголошує Євангеліє в інтернеті».

 

Не відставати

 

Незважаючи на функціонування сучасних сайтів Ватикану з унікальним контентом і високою відвідуваністю, а також сайтів єпархій, парохій та спільнот, Архиєпископ Челлі вважає, що католицькі медії, особливо єпархіальні, мають охоплювати більше медійного простору. Кожна єпархія мусить мати свій сайт, радіо, телебачення, каже Архиєпископ Челлі, і з огляду на те, що одна третя світу вже присутня в Інтернеті, ставить запитання: «Чи  ми, Церква, готуємося до того, що нас чекає з розвитком технологічного прогресу, наприклад, через п’ять років, якщо ми і так вже відстаємо?»

 

«Іншим викликом є перехід у формат Веб 2.0, позаяк чимало сайтів все ще у форматі Веб 1.0, а світ вже готується до формату Веб 3.0».

 

Свідчити і поза Церквою. «Не ловіть рибу в акваріумі!»

 

«Ми не повинні ловити рибу в акваріумі, це дуже легко, – зазначив Архиєпископ Челлі, кажучи про проблему розширення аудиторії католицьких ЗМІ. — Хто ж тоді думатиме про того, хто поза акваріумом?» А для цього треба бути креативними, потрібні завзяття, мудрість та повнота довіри до Євангелія. Слід вчитися розмовляти мовою сучасної людини, мовою тих, хто поза Церквою.

 

«Ми дуже часто замикаємося на собі, але ми мусимо збагачувати інших, незважаючи ні на що», – зазначив Архиєпископ Челлі. За його словами, однією з хворіб сучасної людини є те, що вона не бачить майбутнього. Однак Папа Бенедикт XVI говорить про те, що людина повинна мати мрії, надії та їх здійснювати. Тож ми мусимо звіщати Ісуса Христа та допомагати людині мріяти і надіятися.

 

Життя Церкви і все, що Вона робить, – це комунікація, тому, як підкреслив ватиканський єрарх, завданням католицьких ЗМІ є служіння людині у дусі любові. Адже завдання комунікації (особливо католицьких ЗМІ) полягає в тому, щоб наблизитись до особи, намагатися зрозуміти, чим вона живе і що тривожить її серце, а лише тоді звістити їй Євангеліє Ісуса.

 

Голова Папської ради із засобів масової комунікації підкреслив, що головна мета існування релігійних ЗМІ — донести до кожної людини правду про те, що Бог її любить і шукає, щоб  дати справжнє щастя. Щоб через пресу, телебачення, радіо чи Інтернет людина знайшла шлях до Христа. Людина повинна відчувати, що християнська спільнота за допомогою ЗМІ йде їй назустріч, перестати почуватися самотньою.

 

Адже те, що сучасна людина часто користується мобільним телефоном і багато часу проводить в соціальних мережах, свідчить саме про те, що вона відчуває себе самотньою і потребує спілкування з іншими.

 

Йти разом з людиною

 

Архиєпископ Челлі вже й раніше неодноразово наголошував, що у світі близько 440 млн. католиків є активними користувачами інтернету, а отже – там мусить бути і Церква. Голошення Євангелія онлайн Папа Бенедикт XVI називає «служінням» і просить пам’ятати про пастирську опіку в цифровому світі, тобто закликає і священиків бути присутніми в Інтернеті.

 

Через ЗМІ Церква має завжди бути поряд з людиною, у тому числі, з тими, хто ніколи не прийде до Церкви, але шукає Бога. Як приклад, Архиєпископ Челлі залишив усім присутнім для розважання біблійну ікону зустрічі диякона Филипа з євнухом етіопської цариці (Ді. 8, 26-39): у якій сучасний світ втілює євнуха, а св. Филип – Католицьку Церкву, яка завжди йде поряд з людиною.

 

Наталя Гадьо


Джерело: www.mediakrytyka.info

 

 

Звернення архиєп.Челлі до католицьких ЗМІ

 


 

«Можливості та виклики Церкви в цифрову еру».