//

Урочисте закінчення І Всеукраїнського Євхаристійного Конгресу РКЦ

До уваги ЗМІ !!! Відбудеться закінчення І Всеукраїнського Євхаристійного Конгресу

 

За участі високоповажних гостей, а також при участі закордонної преси та телебачення відбудеться закінчення І Всеукраїнського Євхаристійного Конгресу.


03 червня 2012 р. о 11:00 у Львові відбудеться урочиста Архієрейська Літургія з нагоди закінчення І Всеукраїнського Євхаристійного Конгресу – парк при Університеті Львівської Ветеринарної Медицини, що по вул. Пекарська, 50 та Євхаристійна процесія вулицями Львова до Катедрального Собору (пл. Катедральна, 1).

 

Святу Месу очолить Кардинал А́нджело Koмácтpi (Angelo Comastri) – Генеральний Вікарій Папи Римського для Ватикану і спеціальний делегат Святішого Отця Бенедикта ХVІ для участі в заключних богослужіннях Національного Євхаристійного Конгресу в Україні, що відбудуться у Львові, з нагоди 600-річчя утворення архієпископського та митрополичого осідку латинського обряду у Львові.

 

ПРОГРАМА:

° 10:00 – Молитовне чування (парк при Університеті Львівської Ветеринарної Медицини, що по вул. Пекарська, 50);

° 11:00 – Урочиста Свята Меса (Архієрейська Літургія – вул. Пекарська, 50);

° 13:00 – Євхаристійна процесія вулицями Львова до Катедрального Собору (пл. Катедральна, 1);

° 14:00 – Закінчення І Всеукраїнського Євхаристійного Конгресу біля Катедрального Собору (пл. Катедральна, 1);

° 14:15 – Святковий концерт з нагоди закінчення І Всеукраїнського Євхаристійного Конгресу (пл. Катедральна, 1).

 

Журналісти, які бажають висвітлити цей захід, за додатковою інформацією та журналістською акредитацією можуть звертатися:

о. Петро БУРИШ – Відповідальний за ЗМІ

+38 (097) 744 60 03,


о. Олександр КУСИЙ – Директор TV «Скеля»

+38 (098) 878 42 19.

 

ДОВІДКА

 

Євхаристійні Конгреси – історія та послання

Ідея міжнародних зустрічей присвячених Євхаристійному культові народилася в середині сімдесятих років XIX століття в Західній Європі. Першою особою, яка запропонувала організувати Євхаристійний Конгрес, була француженка Емілі-Марія Тамісіер (1834 – 1910), котра мала досвід в організуванні Євхаристійних паломництв.

Слово «конгрес» (з лат. сongressus), означає зустріч. Метою проведення Євхаристійного Конгресу було не тільки оживлення паломницького руху до місць Євхаристійного культу, але також поєднання Конгресу із конференціями, адорацією та богослужіннями і тим самим перетворення таких зібрань віруючих людей у міжнародні релігійно-наукові зустрічі. Організаторка намагалася таким чином оживити та поширити Євхаристійний культ, щоб поглибити свідомість присутності у Таїнстві Євхаристії живого Господа. Наступною метою конгресу було протиставлення лаїцизації (рух, щопрагнув усунути із різних сфер суспільства вплив релігії), який тоді дуже поширювався у Європі, та розбудити у католиків відчуття сили і гордості за християнську віру яку вони визнають.

Перший Євхаристійний Конгрес відбувся з дозволу папи Леона XIII, 28-30 червня в 1881 році у місті Ліллє, що у Франції. «Суспільне царство Христа» – таке було гасло Конгресу. У ньому приймало участь близько 8 тисяч осіб з різних країн Європи.

В роках 1881 – 1902, за понтифікату папи Леона XIII, було проведено 14 конгресів. Спочатку відбувалися вони щороку, пізніше що два чи три роки. З часом частота таких зустрічей скоротилася, але одночасно вони вийшли поза межі Європи. Так, в 1893 році, Євхаристійний Конгрес відбувся в Єрусалимі, а в 1910 році в Монреалі (Канада). Перший Конгрес з участю східних католиків відбувся в Єрусалимі в днях 14-21 травня 1908 року.

Євхаристійні Конгреси організовували на міжнародному, державному або регіональному рівнях. Окремі Конгреси часто поєднували з річницями чи важливими подіями для католиків країни, в якій проводився Конгрес. Так було, наприклад, з 30 конгресом, який проводився 7-11 травня 1930 року в Карфагені (сьогодні Тунезія), з нагоди 1500 річниці смерті св. Августина. Раніше, в 1928 році, в Сіднеї (Австралія), перший раз Конгрес мав маріологічний вимір і проходив під гаслом «Марія та Євхаристія».

У 1897 році папа Леон XIII установив головного покровителя Євхаристійних Конгресів – св. Пасхаліса (1540-1592), іспанського францисканця, який відзначався Євхаристійною побожністю та ревною обороною правд віри в реальну присутність Господа Ісуса Христа в Пресвятих Дарах.

В Україні Перший Євхаристійний Конгрес поєднано із ювілейним роком 600-ліття перенесення метрополії з Галича до Львова. Архієпископ Мечислав Мокшицький, митрополит Львівський, про мету організації Першого Всеукраїнського Євхаристійного Конгресу, сказав: «мотивом поглиблення віри в ювілейному році є Свята Меса або Євхаристія, бо в Євхаристії відбувається Таємниця Спасіння, Відкуплення людини. Євхаристія є найважливішою частиною християнського життя. Власне тому, ми організували Євхаристійний Конгрес, аби звернути увагу на значення Євхаристії, значення і велич Святої Меси в духовному житті людини. Адже в часі Євхаристії повторюємо Таємницю Відкуплення, Спасіння, в ній звершується смерть і воскресіння Христа. Це є центр нашої віри».

Само слово «Євхаристія» означає подяку, для того, під час Євхаристійного Конгресу, треба прославляти Бога і дякувати за великі діла, які Він вчинив у наші часи і на наших теренах.

 

Джерело: rkc.lviv.ua