//

Урочисте відкриття Року віри в УГКЦ

«Символічним актом благословення цього відновленого собору Святої Софії тут, у Вічному Місті Римі, відповідно до постанови Синоду Єпископів нашої Церкви, відкликаючись на заклик Святішого Отця Бенедикта XVI, я хочу урочисто відкрити також і в нашій Церкві Рік віри», – зазначив на початку своєї проповіді Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, під час урочистої Архиєрейської Святої Божественної Літургії у відреставрованому соборі Святої Софії в Римі, що була відправлена у неділю 14 жовтня 2012 року.

 

З Блаженніший Святославом співслужили Глави Східних Католицьких Церков, зокрема, Патріарх Антіохійський Григорій ІІІ Лахам, Глава Мелхітської ГКЦ, Блаженніший Мар Баселіос Клееміс, Глава Сиро-Маланкарської Церкви, Високопреосвященніший Ян Баб'як архиєпископ митрополит Пряшівський, Глава Словацької ГКЦ, Високопреосвященний Вільям Скурла, Митрополит Пітсбургський, Глава Русинської ГКЦ в США, а також кардинал Роже Ечеґерай, вислужений президент Папської Ради «Справедливість і мир», Митрополити та Єпископи УГКЦ з України та країн поселень, Голова єпископської конференції Білорусі архиєпископ Тадеуш Кондрусєвіч, єпископ Йосиф Верт, Ординарій Новосибірської дієцезії в Росії, який також є ординарієм для вірних візантійського обряду в цій країні, а також приблизно півтори сотні священиків. А спільну молитву підносили кілька тисяч паломників з України та діаспори.

 

На початку проповіді Глава УГКЦ звернувся зі словами підтримки до Глави Мелхітської ГКЦ патріарха Григорія ІІІ, висловлюючи солідарність з християнами Сирії та Близького Сходу та закликаючи всіх молитися в їхньому наміренні.

 

З нашої історії знаємо, що Покров Богородиці завжди був для нашого народу отією материнською рукою, зазначив Блаженніший Святослав, а в чому це полягає, він пояснив на прикладі особи Блаженнішого Йосифа Сліпого. Вперше після знищення Церкви, тут в Римі, з нагоди Другого Ватиканського Собору, зібрались єпископи УГКЦ, які також досвідчили та заявили, що тут немає їхнього Глави, який вже 18 років карався у таборах. «Ось так, 50 років тому, у дивний спосіб почалося визволення нашої Церкви і нашого народу з сучасної “єгипетської”, тобто, комуністичної неволі», – сказав Глава УГКЦ, адже вже за рік часу «чудом збережений ісповідник віри» прибув до Риму. І в храмі Жировицької Матері Божої, вдивляючись у очі чудотворної ікони Пресвятої Богородиці, зрозумів, що то вона провадила його через всі випробування і привела до Вічного Міста, щоб він «розпочав вихід нашої Церкви з неволі».

 

«Божа Мати є та, що веде кожного з нас дорогами християнської віри», – сказав блаженніший Святослав, додаючи, що Вона покриває увесь наш народ в Україні і на поселеннях.

 

У контексті року віри, Глава УГКЦ пригадав слова Папи Бенедикта ХVІ про те, що завданням цього періоду є показати світові красу та істину нашої віри. І дуже красномовним є оновлення собору Святої Софії. «Краса Божої премудрості, яка сяє через красу собору, показує нам красу та істинність християнської віри», – сказав Глава УГКЦ.

 

Послання від Папи Бенедикта ХVІ за підписом Державного Секретаря Ватикану кардинала Тарчізіо Бертоне українською та італійською мовами зачитав архиєпископ Циріл Василь, ТІ, Секретар Конгрегації Східних Церков, передавши благословення Святішого Отця усім прочанам та всьому народу України

 

Блаженніший Святослав щиро подякував жертводавцям, реставраторам та організаторам прощі. А окрема подяка була звернена до прочан, які, не зважаючи на труднощі, прибули на цю урочистість.

 

Глава Української греко-католицької Церкви запросив на 18 серпня 2013 року до Києва на всеукраїнську прощу з нагоди 125-річчя хрищення Русі-України та Року віри.

 

Після закінчення Божественної Літургії в соборі відбулась прес-конференція Блаженнішого Святослава.

 

Джерело: Радіо Ватикан