//

Урочисте відкриття беатифікаційного процесу о. Єпископа Рафаїла Керницького

В соту річницю від дня народження довголітнього настоятеля львівської катедри о. Єпископа Рафаїла Керницького, 4 травня, там відбулася Урочиста сесія з нагоди відкриття його беатифікаційного процесу. Головував Архієпископ Мечислав Мокшицький.

 

Науковці Університету Йоана Павла ІІ з Кракова о. доктор габ. Юзеф Волчанський і о. доктор габ. Здзіслав Ґоґоля у своїх виступах розповіли про становище Римсько-Католицької Церкви та політичні умови, за яких ревно служив отець Рафал. Після офіційного оголошення Декрету про відкриття беатифікаційного процесу було приведено до присяги членів Трибуналу, яких уповноважено збирати і опрацьовувати відповідні матеріали та свідчення.

 

Святу Месу в наміренні швидкої беатифікації Слуги Божого о. Єпископа Рафаїла Керницького OFMConv. очолив і виголосив проповідь Митрополит Мечислав Мокшицький. Архієпископ Мокшицький подякував усім за присутність та спільну молитву. Окрему подяку склав Єпископу Луцькому Маркіянові Трофим’яку, Єпископу-помічнику Харківсько-Запорізькому Янові Собілі, Ординарію Мукачівської греко-католицької Єпархії sui juris (свого прав) Мілану Шашіку, Настоятелю Краківської Провінції св. Антонія і бл. Якова Стрепи Чину Братів Менших Конвентуальних о. Ярославу Захар’яшу, Провінційному Настоятелю Чину Святого Василія Великого о. Пантелеймону Саламасі ЧСВВ, довголітньому співпрацівникові о. Єпископа Рафала Керницького – о. прелату Людвіку Камілевському, Синкелу Львівської Архієпархії УГКЦ о. Віталію Дуткевичу,ЧСВВ. «На жаль, нема нікого з Владик Української Греко-Католицької Церкви – зауважив Архієпископ Мокшицький. – То правда, що найкоротшу пам'ять має вдячність». Митрополит Мокшицький підкреслив, що у важких умовах тоталітарних режимів о. Рафал ревно служив усім без винятку вірним, опікуючись також греко-католиками. Архієпископ Мечислав закликав присутніх молитися за пришвидшення беатифікаційного процесу Слуги Божого Рафаїла Керницького та самим прямувати до святості. Після завершення Літургії своїми спогадами про о. Рафала поділилися Єпископ Маркіян Трофим’як і о. прелат Людвік Камілевський. Постулятор беатифікаційного процесу о. Славомир Зелінський OFMConv звернувся до присутніх в катедрі складати свідчення про Слугу Божого Рафаїла Керницького. На Урочистій сесії був присутній заступник Генерального консула Польщі у Львові консул Анджей Дрозд.

 

Костянтин ЧАВАГА

Джерело: rkc.lviv.ua