//

Упокоївся в Бозі відомий громадський діяч Ярослав Лемик

На 71-ому році життя після тривалої хвороби помер Ярослав Лемик, директор БФ «Карітас Львів УГКЦ», знаний громадський діяч, депутат Львівської міської ради І і ІІ скликань, учасник дисиденстського руху, видавець і редактор дитячого часопису „Світ дитини”, колекціонер, кіно- і фото документаліст.

 

 Карітас України висловлює щире співчуття рідним і колегам Лемика Ярослава Андрійовича, усім львівянам.

 

«Пан Ярослав Лемик був у львівському Карітасі від самого початку його створення − з кінця 90-тих років. Тоді колосальних  зусиль коштувало розпочати офіційно благодійну діяльність, маючи відповідні дозволи і сприяння влади, фінансові ресурси і ініціативних однодумців. Але бажаючи допомогати ближнім, які опинились у кризових умовах життя, пан Ярослав зумів дуже багато!


Завдяки своєму  авторитету політичного і громадського діяча Львівщини Ярослав Лемик спромігся розбудувати місцевий Карітас та створив належну базу для подальшого розвитку. Мова і про приміщення і пільги по комунальним оплатам для соціальних центрів, де десятки потребуючих людей щоденно отримують необхідні їм послуги, їжу, одяг, психологічну підтримку та інше. Також вдалось досягнути тривалої підтримки в реалізації різних благодійних акцій і проектів», − каже Анатолій Козак, генеральний секретар Карітасу України.

 

 

Карітас Львів УГКЦ засновано Львівською Архиєпархією та МБФ «Карітас України» у 1996 році. Донині цей осередок Карітасу цілеспрямовано, успішно і зі значним масштабом згуртовує людей задля соціального служіння потребуючим ближнім.


Перелік діючих проектів:
• Центр дозвілля та соціальної реабілітації для неповносправних молодих людей (пл. Св. Юра, 5, тел. 261 03 72) ─ діє з 2001 року, на даний час Центр відвідує близько 30 молодих людей з розумовою неповносправністю. Метою проекту є підтримка юних осіб, що мають особливі потреби, в реабілітації та соціальній адаптації. Користувачі проекту займаються творчою діяльністю, набувають практичних навичок, вчаться самообслуговування, активно проводять дозвілля.


• кризовий центр „Діти вулиці” (вул. Костя Левицького,111, тел. 276 76 37) ─ діє з 1999 року, спрямований на дітей дошкільного віку з кризових родин, яких в осередку налічується близько 25-30. В центрі Карітасу діти отримують можливість цілодобового догляду, харчування, отримання одягу, взуття, медичного огляду, з дітьми працюють кваліфіковані працівники.


• соціальний центр по проекту «Мобільна робота з молоддю в Україні» (вул. Костя Левицького,111, тел. 067 370 14 57). Метою проекту є надавати щоденно комплексну допомогу дітям старшого віку, які через різні життєві обставини опинилися на вулиці. Щоденно допомогу від проекту отримують 25-30 дітей підліткового віку шляхом надання їм харчування, забезпечення медичного контролю, поліпшення соціально-побутових умов в сім’ях, психологічної підтримки, занять в комп’ютерному класі,,участі в культурних і відпочинкових заходах.


• Центр соціальної допомоги потребуючим мешканцям міста Львова (вул. Івана Франка, 9, тел. 2479780). Категорія користувачів проекту – старші люди, які перебувають у скрутному матеріальному становищі або не мають житла. Щоденно надається допомога 25 – 30 потребуючим які отримують базові медичні послуги, санітарно-гігієнічні послуги, психологічні поради, часткове харчування і медикаменти тощо. Також користувачі центру мають можливість поспілкуватися між собою, переглянути телевізійні передачі, відеофільми, проводяться різноманітні культурологічні заходи. Віднедавна тут також працює соціальна перукарня.


• пункт видачі гуманітарної допомоги (вул. Донецька, 40, запис за тел. 272 08 44) ─ надає допомогу одягом, взуттям, постіллю, візками для інвалідів тощо потребуючим людям.