//

Університет в Перу не буде називатися тепер ні «папським», ні «католицьким»

Святий Престіл, декретом за підписом держсекретаря Тарчизіо Бертоне за особливим дорученням Папи, прийняв рішення відкликати титули «папський» і «католицький», якими був наділений Папський католицький університет у Перу. Це рішення прийнято у відповідності з церковним законодавством.


Як пояснили в прес-службі Ватикану, університет був заснований в 1917 році і канонічно схвалений Декретом Святого Престолу в 1942 році. Починаючи з 1967 року даний університет неодноразово змінював свій Статут в односторонньому порядку, завдаючи серйозної шкоди інтересам Церкви. Починаючи з 1990 року університету не раз були винесені попередження з боку Ватикану, який запропонував привести Статут у відповідність до Апостольської конституції «Ex corde Ecclesiae» (від 15 серпня 1990 року). Проте керівництво університету не виконало цей правовий обов'язок.


У грудні 2011 року відбувся канонічний візит до навчального закладу, а в лютому цього року кардинал Бертоне зустрівся з його ректором. Була зроблена чергова спроба діалогу по Статуту та його відповідності церковному законодавству. Але потім ректор направив кардиналу Бертоне два листи, в яких заявив про «неможливість відповісти на його запит, оскільки зміни в Статуті мають на увазі відмову з боку Лімської архиєпархії від контролю над управлінням майном університету».


Всупереч цим доводам, участь Лімської архиєпархії в адміністрації майна ВНЗ було неодноразово підтверджено рішеннями цивільних судів Ліми. Відмова слідувати вказівкам Ватикану, підтверджена і іншими фактами, змушують Святий Престіл прийняти особливі заходи, одночасно з цим нагадуючи університету про обовязок підпорядковуватися канонічному праву. Ватикан має намір і далі стежити за ситуацією університету, з надією, що компетентні академічні органи переглянуть свою позицію. Тоді можна буде відкликати канонічну санкцію.


Вимоги Святого Престолу - наголошується в комюніке прес-служби Ватикану - націлені на те, щоб університет збільшив свою здатність нести послання Ісуса Христа людині, суспільству і культурам, згідно місії Церкви у світі »


За матеріалами radiovaticana.org