//

Унікальний момент. Про англіканський ординаріат

Сьогодні відбувається поворот в історії, коли три колишніх єпископи Церкви Англії будуть висвячені на католицьких священиків. Вони стануть провідниками першого в світі ординаріату, заснованого для груп традиціоналістів, які хочуть перейти Тібр, зберігаючи їх англіканську спадщину.

 

Як сказав Едвін Барнес, один з колишніх англіканських єпископів, приєднання англіканців до Католицької Церкви, яке колись здавалося марафоном, тепер стало спринтом. Без сумніву, останнє коло проходять з надзвичайною швидкістю за останніх кілька тижнів. Січень почався з того, що трьох колишніх англіканських єпископів приймають до лона Католицької Церкви. Цього тижня «персональний ординаріат» для Англії і Уельсу формально починає існувати, і одразу після того архиєпископ Вестмінстера Вінсент Нікольс висвячує трьох колишніх єпископів на католицьких священиків.

 

Ще в листопаді 50 колишніх англіканських священиків і близько 35 груп виразили бажання приєднатись до Католицької Церкви, і з того часу їх кількість зросла.

 

Впродовж Страсного Тижня перша велика група колишніх англікан буде приєднана до Католицької Церкви і вони стануть першими членами ординаріату, а близько П’ятидесятниці першу велику групу колишніх англіканських священиків висвятять на католицьких священиків після того, як вони пройдуть 12-тижневий пришвидшений курс в католицьких семінаріях.

 

Зрозуміло, що такий темп визначає Рим, а Єпископська конференція Англії та Уельсу працює понаднормово для того, щоб встигнути все зробити вчасно. В той час, коли вся увага була звернена на англо-католиків США і Австралії, коли вийшла апостольська конституція «Anglicanorum Coetibus» у листопаді 2009 року, виявилось, що англікани в Англії звернулись до Папи з проханням знайти шлях виходу з Церкви Англії, яка готова висвячувати жінок на єпископів і мало дбає про інакодумців.

 

Які б очікування не мали єпископи, зараз вони готуються до прийняття нових католиків. У вівторок архиєпископ Нікольс сказав, що запуск ординаріату і висвячення трьох колишніх єпископів є «унікальним моментом, і католицька спільнота Англії та Уельсу має привілей відіграти свою роль в історичному розвитку життя Вселенської Церкви». Того ж дня генеральний секретар Конференції єпископів, о. Маркус Сток, видав документ обсягом 10 сторінок, що містив деталі нової структури і відповідав на питання, які часто задають (FAQ).

 

На питання, чому була обрана саме Англія і Уельс, він відповів, що може лише здогадуватися про причини. «Можливо тому, що домом англіканізму є Англія і Уельс. Більш ймовірно, що єпископи тут більш просунуті в приготуванні до ординаріату, чи кількість бажаючих стати членами ординаріату є достатньою для запуску ординаріату» - сказав о. Сток.

 

Одним із найбільш актуальних питань, яке виникне в ординаріаті, буде фінансова сторона. Перша хвиля англіканських священиків звільниться зі своїх посад 1 березня. О. Сток пояснив, що коли вони звільняться, їм треба буде покинути те служіння, яким вони займались і почати готувати свої групи до приєднання до Католицької Церкви. Ставлення дієцезіальних єпископів може бути різним, але найбільш ймовірно, що священики перестануть отримувати зарплату одразу після звільнення, і в деяких випадках будуть змушені швидко шукати місце для проживання для них і їх сімей. О. Сток також зазначив, що католицькі єпископи готові їм допомагати в разі необхідності, надавши їм можливість служити за оплату капланами в школах, лікарнях і тюрмах, а також допомагати на місцевих католицьких парафіях. Ординаріат має фінансово забезпечувати себе сам, хоча він вже отримав донацію від єпископської конференції на суму 250 000 фунтів, а також від інших благодійників.

 

О. Сток також прагне, щоб прийняття на Страсний Тиждень пройшло в приємних емоціях для того, щоб зберегти добрі екуменічні стосунки. «Це не буде схоже на тріумфалізм, а тепле прийняття осіб, які пройшли складний шлях.»

 

Ще досі не визначили основну церкву для ординаріату, і о. Сток каже, що знайти підходяще приміщення не так легко. «Воно має бути відповідного розміру, знаходитись в місці, до якого легко добратися. Там мають бути потенційні об’єкти для соціальних заходів і зустрічей, можливо, навіть приміщення для офісу ординаріату, а також певні приміщення для проживання ординарія недалеко від церкви.»

 

Ім’я ординарія, чи провідника ординаріату, буде оголошене в папській буллі, яку Державний Секретаріат скоро має видати. Наростають чутки про те, що ним стане колишній єпископ Річбороу, Кейт Ньютон, один з єпископів, котрих нині висвячують на священиків.

 

В жовтні минулого року архиєпископ кентрберійський Роуен Вільямс сказав, що він зацікавлений у створені групи, до складу якої ввійдуть представники Церкви Англії і Католицької Церкви, які надаватимуть допомогу і пораду тим, хто прийматиме рішення про перехід через Тібр. Така група існувала для полегшення переходу англіканських священиків до Католицької Церкви після того, як у 1992 році Церква Англії проголосувала за висвячення жінок на священиків. Таку ідею може підтримати архиєпископ Нікольс, який цього тижня говорив про «розумне керівництво» архиєпископа Кентрбері. Під час свого візиту до Великобританії, Папа Бенедикт сказав єрархам, що ординаріат був «пророчим жестом», який «може ширше служити видимій єдності між нашими Церквами». Є багато англікан, і деякі католики, які з цим не погоджуються. Тому обом сторонам знадобиться мудрість в найближчі місяці.

 

Хронологія персонального ординаріату для Англії і Уельсу

Цей тиждень: Конгрегація в справах віри видає декрет, яким формально засновується персональний ординаріат Англії і Уельсу. Там же вказується його назва і місце знаходження.

 

Субота, 15 січня: Висвячення на католицьких священиків у Вестмінстерській катедрі трьох колишніх англіканських єпископів: Ендрю Бернема, Джона Бродхерста і Кейта Ньютона.

 

З вівторка, 1 березня: Перші англіканські священики, які хочуть приєднатись до ординаріату звільняються зі своїх посад в Церкві Англії. Після 1 березня, миряни-англікани, які захочуть приєднатись, будуть заохочені відвідувати католицькі церкви, а також пройдуть курс «Evangelium» - певна форма обряду християнської ініціації дорослих.

 

Попільна середа, 9 березня: Перша хвиля англіканських священиків та груп мирян будуть зараховані кандидатами до ординаріату.

 

Страсний Тиждень: Прийняття та конфірмація колишніх англіканських священиків та мирян до Католицької Церкви через ординаріат.

 

Від Воскресіння до П’ятидесятниці: Завершення формації для мирян для ординаріату.

П’ятидесятниця: Висвячення на священиків тих колишніх англіканських клириків, чиї прохання прийняла Конгрегація у справах віри, і які були рукопокладені на дияконів в часі Страсного Тижня.

 

Після П’ятидесятниці: Продовження формації висвячених клириків у сфері католицької теології і практики «впродовж відповідного періоду часу».

Червень: Встановлена управлінська рада ординаріату.

 

Переклад статті ‘A unique moment’ у «The Tablet»  авт. Elena Curti