//

Унікальний довідник про фонди Ватиканської бібліотеки

14 червня в Старій синодальній залі Ватикану відбулася презентація «Довідника про фонди манускриптів, нумізматики і друку Ватиканської бібліотеки" - двотомного видання, в якому міститься опис та історія 250 фондів, з яких складається бібліотека. Над унікальним путівником протягом 12 років працювала група з 25 фахівців з 9 різних країн світу. Він складається з більш ніж 1,5 тис. сторінок, на яких міститься інформація про матеріали, манускрипти, архіви, друковані томи, монети, медалі, малюнки, гравюри, фотографії, які зберігаються у Ватиканській апостольській бібліотеці. На вихід видання чекало багато дослідників, які вважають, що воно значно спростить пошук джерел, а також дозволить усім зацікавленим ознайомитися з великим книжковим скарбом.


В інтерв'ю "L'Osservatore Romano" один з авторів довідника професор Франческо Д'Аюто розповів, що навіть такі великі бібліотеки як "British Library" або "Bibliotheque Nationale de France" не мають видання такого рівня як ватиканський довідник. "Мова йде про публікації, в певному сенсі, офіційні - з допомогою якої установа буде представляти себе в світі", - зазначив учений.


Він розповів, що робота над описом фондів "бібліотеки бібліотек» почалася в грудні 1999 р. з ініціативи кардинала Рафаело Фаріно, який почав керувати установою за два роки до цього. Професор Д'Аюто розповів, що єрарх хотів більш глибоко познайомитися з величезними скарбами бібліотеки і так народилася ідея зробити їх точний опис. При дослідженні було виявлено велику кількість книг, про існування яких раніше не було відомо зовсім: наприклад, "Етика" Спінози або рукописи давньогрецького комедіографа Менандра.

 

За матеріалами radiovaticana.org