//

Унікальні священичі ризи виготовляють на Львівщині

Нещодавно, у с. Пасіки-Зубрецькі, що на Пустомитівщині було освячено тканий комплект ручної роботи священичого вбрання. Як повідомив адміністратор храму свв. апп. Петра і Павла с. Пасіки-Зубрецькі робота над ризами тривала близько 1 року. «Це була – за словами о. Василя Яніва – надзвичайно клопітка праця, через складну техніку виконання шиття, адже аналогів такого фелону не існує».

 

Творці цих риз мешкають на парафії с. Пасіки-Зубрецькі. Як зазначив пан Ярослав Кремінський один з виконавців цього витвору, що це була ініціатива отця Василя пошити такий фелон. Тканий фелон за допомогою ручного переборного ткацтва витканий вручну на різночовниковому верстаті. «Протягом роботи, – як говорить народний митець – виникали різноманітні труднощі, тому часто в процесі тривали консультації із спеціалістами Національної спілки народного мистецтва. Адже, - як продовжив народний майстер -  на костюмах, сорочках можна експериментувати, а на фелоні не вийде, тому що це сакральна річ, а особливо в даному випадку було бажання його виконати з українським орнаментом».

 

Як продовжив далі п. Ярослав це не є їхні з дружиною пані Дарією, яка теж активно допомагає у виготовленні народних творів єдині роботи, парафіяльну церкву прикрашають ткані рушники народних майстрів. Також з іншою продукцією митців можна ознайомитись в їхньому приватному помешканні де функціонує невеличка виставка народних робіт, попередньо зателефонувавши до них за тел. 097 77 14 302.

 

«Це не є наш бізнес. Це наша робота. Хоч на цьому не заробиш, бо це дуже клопітка праця, але для нас важливе задоволення людей» - сказав майстер.

 

Про можливість серійного випуску таких унікальних фелонів народний митець ще не визначився, говорить що це дуже складно, але хотілося б спробувати ще, особливо, як забажає о. Василь – завершив розмову пан Ярослав Кремінський.

 

Роман Соколенко,

Прес-служба Львівської Архиєпархії