//

Українські каноністи взяли участь у міжнародній конференції у Люблині

6 червня 2011 року у Люблинському католицькому університеті Івана Павла ІІ (ЛКУ) відбулася міжнародна наукова конференція на тему „Адміністративний процес в Церкві”. Організаторами цього заходу виступили: Катедра церковного публічного і конституційного права факультету права, канонічного права і адміністрації ЛКУ, Інститут канонічного права ЛКУ, Відділення правничих наук Наукового Товариства ЛКУ, Товариство польських каноністів і Польська Академія Наук (віділення в Люблині). Участь у міжнародній конференції взяли каноністи зі Сполучених Штатів Америки, Швейцарії, Чехії, Словаччини, Польщі, України, Білорусії та каноністи, що виконують свої завдання при Декастеріях Римської Курії. Від Української Греко-Католицької Церкви участь у цьому міжнародному заході взяли о. Сергій Стесенко та Ростислав Гарбузюк, докторанти катедри права Східних Католицьких Церков факультету права, канонічного права і адміністрації ЛКУ.

 

Конференція була досить насиченою і сама програма була поділена на три сесії, в часі котрих було виголошено сім доповідей та проведено багато дискусій-обговорень. Конференція розпочалася з офіційного відкриття, яке здійснили консультор Папської Ради в справах інтерпретації правових текстів, багаторічний в минулому її член – о. проф. др габ. Йосиф Круковський; віце-декан факультету права, канонічного права і адміністрації ЛКУ – о. др габ. Петро Станіш, проф. ЛКУ; керівник віділення Польської Академії Наук в Люблині – проф. др габ. Тома Трояновський.

 

І Сесію в якій було заслухано дві доповіді провадив о. проф. др габ. Йосиф Кшивда, директор Інституту канонічного права Папського Університету Івана Павла ІІ в Кракові. Першу доповідь на тему „Основи загальної адміністративної процедури в Кодексі канонічного права 1983” виголосив керівник катедри церковного публічного і конституційного права ЛКУ – о. др габ. Мирослав Сітаж, проф. ЛКУ. Відтак другу доповідь на тему „Процедура поєднання з метою запобігання виникнення адміністративного спору” виголосив - о. проф. др габ. Йосиф Круковський, ЛКУ та Університет Кардинала Стефана Вишинського в Варшаві (УКСВ).

 

ІІ Сесію в якій теж було виголошено дві доповіді провадив о. проф. др габ. Едвард Ґурецький (Папський богословський факультет у Вроцлаві та Богословський факультет в Оломоуці, Чехія). Першу доповідь на тему „Мотиви ієрархічного рекурсу до конгрегацій Римської курії” виголосив о. др Йосиф Марчін (Митрополичий Суд в Кошицях, Словаччина). Другу доповідь на тему „Наслідки ієрархічного рекурсу” виголосив о. др Збіґнев Яворський (ЛКУ).

 

ІІІ Сесію, яка охоплювала вже три доповіді, провадив декан факультету канонічного права (УКСВ) - о. проф. др габ. Йосиф Вруценський. Першу доповідь на тему „Рекурс до Найвищого Трибуналу Апостольської Сиґнатури з огляду на нелегальність адміністративного акту” виголосив адвокат Римської Роти – владика др Артур Мізінській. Другу доповідь на тему „Рекурс щодо відшкодування з огляду на нелегальність адміністративного акту” виголосив о. др габ. Петро Маєр, проф. Папського Університету Івана Павла ІІ в Кракові. Заключну доповідь на тему „Адміністративні процедури в Кодексі Канонів Східних Церков” виголосив директор Інституту канонічного права ЛКУ та керівник катедри права Східних католицьких Церков ЛКУ – о. др габ. Лешек Адамовіч, проф. ЛКУ.

 

На завершення конференції організатори висловили подяку усім учасникам за чисельну присутність і активну позицію в часі обговорень.

 


Інформацію подав о. Сергій Стесенко
Джерело: www.ugcc.org.ua