//

Українські греко-католики Угорщини потребують священика

Про це повідомили о. Василю Поточняку, виконавчому секретареві Пасторально-місійного відділу УГКЦ, представники української громади Угорщини на спільній зустрічі, яка відбулась у м. Будапешт.

 

11 грудня священик з України побував з робочою поїздкою в Угорщину, метою якої  було дізнатися про актуальний стан, потреби і можливості українських греко-католиків Угорщини.

 

Відтак у греко-католицькому храмі Св. Флоріана відбулась Свята Літургія, яку очолив священик з України  у співслужінні з отцем Ласло Пушкашом. Як зазначає Василь Плоскін, головний редактор українсько-угорського часопису «Громада», у своїй проповіді отець Василь назвав справжнім чудом зібрання українських вірних у Будапешті, котрі тримаються віри своїх батьків і розвивають культурні й духовні традиції свого народу в Угорщині.

 

У цей день храм відвідали представники Центрального та місцевих національних самоврядувань українців з Будапешта та деяких регіонів Угорщини, вірні греко-католицької, православної конфесій, а також представники Української Православної Автокефальної Церкви, гості з діаспори (українці Канади) та України.

 

На зустрічі після Літургії, Голова національного самоврядування українців IV району Будапешта (Уйпешта) Ержебет Ладані, розповіла про здобутки українців та їхні духовні потреби. Вона, зокрема, зазначила, що позаяк «наші краяни вже довший час об’єднуються довкола перевіреного у справах керівного ядра на засадах розвитку національних традицій і культури, і все ж вони потребують належної підтримки і в духовній сфері, тобто у запровадженні постійних богослужінь і роботі з вірними та молоддю на чолі з енергійним і добре обізнаним у своїх справах священиком, котрий до того ж мав би бути щирим патріотом рідної землі і традицій українського народу», - наголошує п. Ладані.

 

Виконавчий секретар ПМВ УГКЦ також поцікавився можливостями, які має українська громада в Угорщині на випадок, щоб прийняти священика-місіонера, відрядженого УГКЦ, як цього бажають угорські українці. Відтак зустрівся з Главою Греко-Католицької Церкви Угорщини, єпископом Филипом.

 

Повідомила Іванна Рижан